5 Kasım 2012 Pazartesi
Kredi Kartı Borcunu 780 Bin Kişi Ödeyemedi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, borcunu ödemeyen kişi sayısında artış olduğuna işaret ederek, "Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 800 bine yaklaşıyor, yani 780 bin civarında. Tüketici kredisinde borcunu ödeyemeyen kişi sayısı da 500 bin civarında" dedi. -Keskin, tahsili gecikmiş alacakların ise tüketici kredilerinde yüzde 1.9'dan yüzde 2.2'ye çıktığını, ancak kredi kartlarında bu oranın yüzde 6.3'den yüzde 5.9'a gerilediğini bildirdi.
İSTANBUL (ANKA) - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, borcunu ödemeyen kişi sayısında artış olduğuna işaret ederek, "Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 800 bine yaklaşıyor, yani 780 bin civarında. Tüketici kredisinde borcunu ödeyemeyen kişi sayısı da 500 bin civarında" dedi. Keskin, tahsili gecikmiş alacakların ise tüketici kredilerinde yüzde 1.9'dan yüzde 2.2'ye çıktığını, ancak kredi kartlarında bu oranın yüzde 6.3'den yüzde 5.9'a gerilediğini bildirdi.
Keskin, TBB'nin ilk 9 aylık değerlendirmesi ve beklentilerini, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Kredilerin bazı temel büyüklüklerle ilişkisine bakıldığında, kurumsal kredilerin GSYİH'ya oranının yüzde 37, bireysel kredilerin yüzde 18, kredilerin toplam aktiflere oranın ise yüzde 58 olduğunu söyledi. Keskin, "En çarpıcı gösterge, kredilerin mevduata oranı yüzde 104. Yani bilançonun 3'de 2'si kredi, mevduatın tamamı krediye dönüşmüş durumda" dedi.
Tasarrufların Yüzde 82'si Bireysel Krediye Gitti
Tasarruf ve bireysel kredilerin açısından bakıldığında ise bireysel kredilerin tasarruf mevduatına oranının yüzde 53'den yüzde 56'ya geldiğini, artışın devam ettiğini, ancak hızın yavaşladığını açıklayan Keskin, "Bireysel kredilerin TL tasarruf mevduatına oranı ise yüzde 82. Diğer bir deyişle, Türkiye'deki tasarrufların yüzde 82'si bireysel krediye dönüşmüş durumda" dedi.
Keskin, tasarruf mevduatının TL ve Yabancı Para (YP) dağılımında ise 2011 yılına göre önemli bir değişiklik olmadığını, ancak 2012'ye göre TL lehine çok çarpıcı bir değişiklik olduğunu vurguladı. Keskin, "Tasarruf mevduatının GSYİH'ya oranı yüzde 32 düzeyinde. Bunun yüzde 22'si TL cinsinden, bireysel kredilerin oranı ise yüzde 18. Kredi dağılımında çok önemli bir değişiklik yok 2011'e göre. Kredilerin yüzde 67'si kurumsal, yüzde 33'ü bireysel kredi şeklinde" diye konuştu.
Krediler ile Mevduat Büyümesi Arasındaki Fark Daralıyor
Merkez Bankası'nın (MB) bankaların izlemesine işaret ettiği krediler ile mevduat büyümesi arasındaki farkın da daraldığına dikkati çeken Keskin, "2011'in ortalarında oldukça yüksek olan farkın, Eylül ayı itibariyle geldiğimizde birbirine yaklaşmakta olduğunu görüyoruz. Tasarruf açığının daraltılması açısından da önem verdiği bir göstergeydi Merkez Bankası'nın bu göstergesi" dedi.
Kredi Büyüme Hızı Yüzde 15'e Geldi
Kredi büyüme hızına bakıldığında ise bankaların, Merkez Bankası'nın yıl sonu beklentisi olan yüzde 14 kredi büyüme hızına yaklaştığını açıklayan Keskin, "Eylül ayında toplam kredi büyümesi, 2010 yılı sabit kurlar ile yüzde 15'e geldi. Özellikle yabancı para kredilerde daha hızlı bir yavaşlama, TL kredilerde daha yavaş büyüme görüyüruz. Yavaşlamanın bireysel kredilerde çok daha hızlı olduğunu görüyoruz. Faiz oranlarına duyarlılık açısından bireyler daha çabuk tepki vermişler" dedi.
Bankaların Tahvil İhracı 30 Milyar Tl'ye Yaklaştı
Keskin, son çeyrekte TL mevduat artış hızının ivme kazandığını, yabancı parada ise yavaşlama olduğunu bildirdi. Bankaların menkul değer ihracına bakıldığında ise Ağustos 2012 itibari ile 30 milyar TL'ye yaklaştığının görüldüğüne işaret eden Keskin, bunun yaklaşık 20 milyar TL'si TL cinsinden yapılan ihraçların oluşturduğunu vurguladı.
Tahsili Gecikmiş Alacaklar Tüketici Kredisinde Artarken, Kredi Kartında Geriledi
Tahsili Gecikmiş Alacaklar'da (TGA) ise artışın, Eylül 2012 sonu itibariyle yüzde 3 olduğunu açıklayan Keskin, "Özellikle reel olarak seyrine baktığımızda, Haziran ayında yüzde 0'a yakınken artışı, reel olarak yüzde 10'ları geçmiş durumda. Dağılımına baktığımızda Eylül 2012 sonu itibariyle, kurumsal kredilerde yüzde 2.9, bireysel kredilerde yüzde 3.2. İlginç olan tüketici kredilerinde. Burada 1.9'dan 2.2'ye artış var, ancak kredi kartlarında 6.3'den 5.9'a gerilemiş. KOBİ kredilerinde ise Ağustos 2012 verisine göre, yüzde 3.2'den yüzde 3.3'e yükselmiş" diye konuştu.
Borcunu Ödeyemeyenler Arttı
Keskin, borcunu ödemeyenlerin seyrine bakıldığında, tüketici kredilerinde borcunu ödemeyenlerin sayısının arttığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Tüketici kredilerinde borcunu ödemeyenlerin sayısının, 2011'in son çeyreğinden itibaren arttığını görüyoruz. Aşağı yukarı Ağustos'ta 500 bin civarında. Kredi kartlarında ise 800 bine yaklaşıyor, yani 780 bin civarında. Bunlar tabi 12 aylık, yıllık seriler. Borcunu ödememiş kişilerin, üçer aylık dönemler itibariyle artışlarına baktığımızda, son üç aylık dönemde 100 bin kişinin olduğunu görüyoruz. Bu göstergelerde bir artış var, ancak artış ekonomik büyümedeki yavaşlamayı dikkate aldığımızda, şu anda tahmin edilebilir bir düzeyde seyrediyor. Ekonominin yavaşlaması hemen sorunlu kredilere yansımış." (ANKA-SON)
(HMD/ORH)
HaberX
En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder