Güney Kıbrıs’ın AB Destek Mekanizması’na dahil olabilmesi için ekonomik memorandum imzalanması amacıyla Güney’de bulunan Troyka yetkililerinin, Rum hükümetinin karşı çıktığı pek çok ekonomik tedbirin uygulanması konusunda ısrar ettiği belirtildi.
AB’nin, Güney Kıbrıs’ın ekonomik çıkmazdan kurtulması için ihtiyaç duyduğu kredinin sanılandan daha çok, 20-25 milyar Euro olduğu düşüncesini taşıdığı belirtiliyor.
Fileleftheros gazetesi, Troyka’nın özellikle Rum hükümetinin Sosyal Sigortalar Kurumu’na olan ve 7 milyar Euro’yu bulan borcunun silinmesi ve devletin kuruma yaptığı katkının kaldırılmasında ısrarcı olduğu, ayrıca KİT’lerin özelleştirilmesinde de ısrar ettiğini yazdı.Rum hükümetinin, devletin Aralık ayı ödemelerini karşılamak için başka kaynaklardan para arayışında olduğunu da belirten gazete, bu bağlamda hükümetin köşeye sıkıştığını ve Troykanın taleplerini kabul etme baskısı altında olduğunu vurguladı.
Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’ndan Rum Merkez Bankası’na, AB Acil Likidite Fonu’ndaki paranın bittiği ve bankaların sermayelerinin biran önce yeniden düzenlenmesi yönünde uyarı geldi.
Gazete, Rum “Laiki Bank” ve “Kıbrıs Bankası’nın” bugüne kadar fondan 10 milyar Euro çektiklerini vurguladı.
Moody's Uyardı
Rum ekonomisi konusunda bir diğer uyarı da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu “Moody’s” tarafından yapıldı.
Habere göre Moody’s, Güney Kıbrıs’ın Troyka’yla müzakerelerinin çok ağır ilerlediği ve sonucunun belirsiz olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs’ın notunun düşürülebileceği uyarısında bulundu.
Kathimerini gazetesi, konuya ilişkin haberini: “Hristofyas İçin Pokerde Son El” başlığı altında verdi ve ekonominin çıkmazdan kurtulmasının tek çaresinin Troyka’yla memorandum imzalanması olduğunun Hristofyas tarafından da benimsendiğini öne sürdü.Gazete, Hristofyas’ın kamuoyu karşısında Troyka’ya karşı sert tavır sergilemesine rağmen Troyka’yla müzakerelerin iyi sonuçlanması için uzlaşıcı tavır sergilediğini iddia etti.
Haberde ayrıca, Rum hükümetinin Kasım ve 13. maaşlar da dahil Aralık ayındaki ödemelerini karşılayacak güce sahip olduğu, ancak sonrası için kredi bulunması gerektiği vurgulandı.
Kredi İhtiyacı 20-25 Milyar Euro
Alithia gazetesi ise: “Brüksel’in Değerlendirmesi: Kıbrıs Herkesten Kötü Durumda” başlığı altında manşetten verdiği haberinde, AB’nin, Güney Kıbrıs’ın ekonomik çıkmazdan kurtulması için ihtiyaç duyduğu kredinin sanılandan daha çok, 20-25 milyar Euro olduğu düşüncesini taşıdığını yazdı.
Gazete, ihtiyaç duyulacak kesin kredi miktarının, bağımsız bir kuruluşun bankacılık alanında hazırladığı raporun ardından belli olacağını belirtti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder