20 Kasım 2012 Salı

Krizi Yaşamadık Desek Yeridir


Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar, Avrupa’da devam eden kriz süresinde, Türkiye’deki esnaf ve sanatkarın durumu ile ilgili değerlendirme yaptı. AB ve ABD’deki krize rağmen, Türkiye’deki esnaf ve sanatkarın durumunda olumlu gelişmeler olduğunu ifade eden Çınar, “Türkiye’de bu krizden nasibini aldı. Ama biz kefalet kooperatifçiliği yapan, esnaf ve sanatkara finansman sağlayan bir kuruluşun başkanı olan Manisa’da, ülkemizde krizi pek yaşamadık desek yeridir” ifadelerini kullandı.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Bölge Birliği Başkanı Recep Çınar, Avrupa’da devam eden krize Türkiye’deki esnaf ve sanatkarın durumda olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi.

Çınar yaptığı açıklamada, “Avrupa’daki kriz 2008-2009’dan beri var. Türkiye’de bu krizden nasibini aldı. Ama biz kefalet kooperatifçiliği yapan, esnaf ve sanatkara finansman sağlayan bir kuruluşun başkanı olan Manisa’da, ülkemizde krizi pek yaşamadık desek yeridir. Son 3–4 yıldan bu yana finansman sıkıntısı hiç çekmedik. Son 2 yılda kredi limitlerimiz 50 bin TL’de iken, bugün 125 bin TL limite çıktı. Türkiye’de kooperatifler başarı grafiklerine göre 5 gruba ayrılmış durumda. Bu grupların içerisinde Manisa olarak biz 1. gruptayız. Yani en yüksek limiti veren kooperatiflerdeniz. 2. grup krediler 100 bin TL, 3. grup 80 bin TL, 4. grup 75 bin TL, 5. grup 60 bin TL, 6. grup 50 bin TL ve 7. grup 40 bin TL olarak Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Kooperatifimizin içinde bulunduğu ortama paralel olarak, gerçekten başarılı bir kooperatif olduğumuzu söylersem yanlış olmaz. Allah esnaf sanatkarımızdan razı olsun. Aldıkları kredileri zamanında ödüyorlar. Esnafımıza ihtiyacı olduğu kadar kredi vermeye gayret ediyoruz. Türkiye’de ve Manisa’da bunlar yaşanırken, limitler artırılırken, parasal konusunda sıkıntı çekmedik. Kriz gerçekten Avrupa’yı kasıp kavuruyor, olaylar 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana hiç yaşanmamış bir şekilde grevlerle, protestolarla devam ediyor. Bankacılık sektöründe 2001 yılında yaşanan krizin bugüne yansımasının çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’de esnaf, sanatkara, KOBİ’lere büyük destekler veriliyor. Gerek hükümetimiz, gerek ilgili birimler dikkatli davranmak suretiyle ekonomiyi iyi yönetmelerini ve ülkemizin daha refah günlere geçmesini temenni ediyorum. Esnaf sanatkarımız hesap kitap yaparak ihtiyaç duydukları borçlanmalarını arzuluyorum. Çünkü aşırı borçlanma her zaman sıkıntı yaratıyor. Onun için borçlanırken dikkatli davranmak lazım” ifadelerini kullandı.

Finans sektörünün hızlı gelişiminin sıkıntı yaratacağını düşünmediğini belirten Çınar, “Bir tek endişemiz var. Milletimiz, esnaf ve sanatkarımız çok borçlandı. Yani her alanda çok borçlandık. Tarım kesimindekiler borçlandı. Bu kadar çok borçlanmak doğru mudur diye kendime soruyorum. Hızla büyümenin yaratacağı endişeyi duymak lazım” dedi

manisahabergazetesi

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder