12 Kasım 2012 Pazartesi

Gözünü Türkiye Pazarına Dikti


Geçtiğimiz sene Türkiye'ye yaptığı cari açık uyarısı nedeniyle hükümet cephesinden aldığı eleştirilerle gündeme gelen Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, hafta içinde Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çekerek diğer kurumlardan önce davrandı.

Dün ilk kez Türkiye'de gerçekleştirdiği Türkiye'nin Kredi Görünümü adlı seminerde konuşan FitchTürkiye Genel Müdürü Gülcan Ustay'ın, ilerleyen yıllarda toplantıların devamının geleceğini açıklaması ''Fitch, not kararıyla Türkiye'ye girdi'' yorumlarına neden oldu.

Kuliste konuşulanlara göre, öncesinde Türkiye'de yıllık toplantı düzenlemeyen kurum, bundan sonra Türkiye pazarında daha aktif bir şekilde yer alacak.

Suriye Toleransı

Piyasada ağırlıklı olarak not görünümünü durağandan pozitife çekileceği beklentisine karşılık Fitch'den 8 Kasım öncesi gelen not artışı sürpriz olarak
karşılanmıştı.

Dün toplantıda konuşan Fitch Avrupa ve Ortadoğu Bölge Sorumlusu Ed Parker'ın Suriye riskinin altını çizerek Suriye'deki durum için kredi notunda bir tolerans gösterildiği açıklamasında bulundu.

İki yıl içerisinde Türkiye'nin notunu değiştirmeyi düşünmediklerini kaydeden Parker, en büyük endişelerinin Suriye riski olduğunu ve öngörülmeyen değişiklikler olması durumunda notu 1-2 yıldan önce değiştirebileceklerini ifade etti.

Parker, kararlarının diğer not şirketlerini de etkilemesini beklediklerini belirtti.

Ekonominin Güçlü Yapısına Vurgu Yaptı

5 Kasım’da Türkiye’nin kredi notunu ”yatırım yapılabilir” seviyeye çıkaran uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fith, Türkiye ekonomisine dair açıklamasında, özellikle ekonominin güçlü yapısına ve global şoklara karşı direnç artışına vurgu yaparken, ”Ülkenin kamu finansmanı kilit gücü oldu. Düşük bütçe açığı ve borç dinamikleri olumlu. İşsizlik son 11 yılın en düşük oranı” ifadelerini kullanmıştı.

Fitch açıklamasında, ”Not artırımı kısa dönemde makrofinansal risklerin gevşemesi ve devletin azalan borç yükünü yansıtıyor. Türkiye ekonomisi diğer yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelerden daha volatil kalacak. Türkiye’de kamu maliyesinin durumu kredi notu artışında güçlü ana unsur. Türkiye’nin güçlü bankacılık sistemi kredi notunu destekliyor"” ifadelerine yer vermişti.

Bakan Çağlayan Eleştirmişti.

Geçen sene Fitch'in piyasaları etkileyen cari açık raporu sonrası Bakan Zafer Çağlayan, kuruma sert eleştiriler yönelterek şunları kaydetmişti:

“Fitch yine Fitch’liğini yapmış. Biliyorsunuz bunların artık kredibilitesi sarsıldı. Kredi derecelendirme kuruluşları en yüksek notlarını İrlanda’ya vermişti. Bunlarında itibar sınavından geçemediği kaybettiği bir dönemdeyiz. Biz de aynı şeyi diyoruz. Cari açık ihmal edilmeyecek olan bir şey. Üzerinde durulmayacak bir şey değil. Yaz başındaki ithalattaki yoğunlaşmanın biraz daha azalmasından dolayı önümüzdeki aylarda cari açığın etkisi ilk 6 ayda görülenden daha az olacak. Onunu için Ficth bu konudaki değerlendirmeyi böyle yapmış olabilir. Ben o değerlendirmeye katılmıyorum. Bunu söylerken de çok iyi pozisyondayız demek için söylemiyorum.”

The Lira

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder