7 Kasım 2012 Çarşamba
İşte Bankaların Faiz Oranları
Sektör, yurt dışından sendikasyon kredileri sağlamaya devam ediyor. Peki, bu gelişmeyle öne çıkan konut sektörü, kredilerle piyasayı nasıl canlandıracak? İşte bankaların yeni faiz oranlarıve sundukları avantajlar.
Türkiye ekonomik çerçevede bakıldığında daha yavaş ve daha risksiz patikada ilerlerken, ekonominin en önemli parçaları arasında yer alan bankacılık sektörünün, yılı yüzde 14-15 arası bir kredi büyümesi ile tamamlaması bekleniyor.
Ilımlı kredi büyümesi ve bağlantılı olarak gerçekleşen yavaş ekonomik büyüme, bir dönem 78 milyar dolara kadar çıkan cari açığın, 59 milyar dolara kadar gerilemesine neden oldu. Ekonominin yavaşladığı ortamda bu gelişmeyle bağlantılı olarak bankacılık sektörünün daha ılımlı büyüme performansı göstermesi doğaldı. Ayrıca sektör sağlam yapısını korumayı da sürdürdü. Yurt dışından gerekli sendikasyon kredileri sağlanmaya devam ediyor. Bankacılık sektörünün, son günlerde sıklıkça bahsedilen, “Türkiye’nin kredi notu artar mı?” sorusunda önemli paya sahip olduğu yadsınamaz bir gerçek. Peki, genel kredi büyümesinin yüzde 14 olması beklenirken, alt kalemlerde ne gibi gelişmeler yaşanıyor? Örneğin konut kredilerinin seyri ne durumda? Hepimizin bildiği gibi Türkiye ekonomisinin seyrinde konut sektörü de kritik öneme sahip bulunuyor. İşte Türk bankacılık sektörünün konut kredilerindeki son durumu.
Yüzde 10-12’lik Büyüme Beklentisi Var
Konut kredisi pazarı, yılın ilk çeyreğinde yüzde 1 büyüme gösterdi. 2012 yılındaki makroekonomik beklentilere paralel olarak, konut sektörünün son iki seneye nazaran yavaş seyretmesi beklentiler dahilinde bulunuyor. Ancak, bahar aylarına girilmesi ile mevsimsel olarak artış gösteren pazar, ikinci çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü.
Üçüncü çeyrekte ise yüzde 3 daha büyüyerek yılın ilk dokuz ayında toplamda yüzde 8 büyümeye ile 75 milyar TL’ye ulaştı. Yılın genelinde, konut sektöründeki soğumaya paralel olarak, konut kredileri pazarında da büyümenin sınırlı olması, pazarın yüzde 10-12 gibi bir oranda büyüyerek 76-78 milyar TL ile seneyi kapatması öngörülüyor. Peki konut kredisi portföyünün kullandırım süresi ne kadar?, Vadesi ne kadardır?
Bu sorumuzu Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galiz Tözge şu şekilde yanıtladırıyor:
“Konut kredisi portföyünün kullandırım vadesi 6-10 yıl vadede yoğunlaşıyor. Konut kredilerini yüzde 55’i bu vadelerde talep ediliyor. 10 yıl üzeri vadelere de talep yüksek. 10-15 yıl vadeli krediler portföyden yüzde 20 pay alıyor. Son dönemde tüketiciye sunulan 20 yıl üzeri vadelerdeki krediler ise yüzde 1 ile sınırlı pay almış durumda.”
Aylık Ortalama Faiz Yüzde 1.01’e Geriledi
Peki faiz oranları hangi noktada bulunuyor? Merkez Bankası’nın borç verme faiz oranınındaki yüzde 1.5 baz puanlık indirim sonucu faiz koridoru daralmış durumda bulunuyor. Söz konusu faiz indiriminin faizlere yansıtıldığı mevcut koşullar altında 2011 yıl sonundaki aylık bazda ortalama yüzde 1,20’lik faizden yüzde 1.01’e gerileyen faiz oranlarında daha fazla düşüş beklenmiyor.
Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Hakkı faiz oranlarına ilişkin sorumuzu şu şekilde yanıtlıyor:
“Avrupa’da 2011 yılının ikinci çeyreğinde ortaya çıkan borç krizinin etkilerinin hem faizlere hem de kurlara yansıması sonucu 2011 yılı sonunda faiz oranları sektörde aylık ortalama yüzde 1,20 seviyelerine yükseldi. Ancak, yurtiçi ve yurtdışı ekonomideki gelişmeler ve Merkez Bankası politikaları doğrultusunda, cari açıkta ve enflasyon oranında göreceli bir gerilemenin devam ettiği gözlenmiş, Türk Lirası’nın genel istikrarının korunmasına yönelik çalışmalar sonucunda bu dönemden itibaren faiz oranlarının aşağı yönlü hareket etmeye başlaması ile konut kredisi faiz oranları da 2012 yılının ikinci çeyreğinden itibaren düşme eğilimi gözleniyor. TCMB verilerine göre, içinde bulunduğumuz dönemde faiz oranları aylık ortalama yüzde 1.01 civarından beri en düşük seviyesine gerilemiş durumda bulunuyor. Fiz koridorundaki yüzde 1.5 baz puanlık indirimi, sektörde konut kredisi veren bankalar tarafından fiyatlara yansıtıldı. Faiz oranlarında halihazırda bulunan oranlar seviyesinde seyredeceği bekleniyor. Majör bir değişiklik öngörülmüyor.”
400 Milyar TL’lik İş Hacmi
Türkiye ekonomisinin büyümesinde kritik öneme sahip bulunan konut sektöründeki gelişmeler neler? Kentsel dönüşüme ilişkin neler söylenebilir? ‘Kentsel Dönüşümü’, ekonomik aktiviteler, bankacılık sektörü ve gayri menkul sektörü açsından irdelemek gerekli.
Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galiz Tözge yaptığı açıklamada, “Türkiye’de 1999 yılı Marmara depremi sonrasında gündeme gelen kentsel dönüşüm yakın zamana kadar ne yazık ki yerel yönetimlerin uygulamaları ile sınırlı kaldı. Kentsel dönüşümün Türkiye’de uzun yıllar yaşanan çarpık yapılaşmanın ve kentleşmenin giderilerek, ekonomik ve sosyal gelişmenin hızlandırılması ve hane halkları ve bireyler için yaşanabilir alanlar yaratılmasını sağlayacak önemli bir araç olduğu görüşündeyiz.
Bununla birlikte, kentsel dönüşüm Türkiye’de gayrimenkul ve inşaat sektörünün gelişimi için de önemli bir unsur olacak. Türkiye’deki 20 milyon konutun 7 milyonunun yenilenmesi gerektiği tespitinden hareketle, kentsel dönüşümün inşaat sektörüne 400 milyar TL büyüklüğünde bir iş hacmi oluşturması bekleniyor.
2B Gayrimenkul Sektörünü Etkileyecektir
2B (orman) arazilerinin değerlendirilmesine yönelik yeni çıkan düzenleme, kentsel dönüşüm kadar doğrudan olmasa da, gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri etkileyecektir görüşündeyiz. Kentsel dönüşüm için gerekli fonun da 2B arazilerinin satışından elde edilmesi planlanıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2B arazilerinin büyüklüğüne bakıldığında, en büyük payı sırasıyla Antalya, Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul alıyor..
turcomoney
En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.
Etiketler:
Banka Faizleri,
faiz oranları,
faizler,
konut kredileri,
konut sektörü,
krediler,
sendikasyon
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder