12 Kasım 2012 Pazartesi

İpotekli Konut Kredilerinde Yeni Rekor

Rusya'da ipotekli konut kredilerindeki canlanma sürüyor. Yılın ilk dokuz ayında bankaların verdiği toplam ipotekli kredi miktarı rekor kırarak 700 milyar rubleye yaklaştı. Bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre 1,5 kat daha fazla.

Vedomosti gazetesinin haberine göre, Rusya'da bankalar Ocak-Ekim döneminde 698-6 milyar ruble tutarında toplam 475 bin 823 adet (geçen senenin aynı döneminden yüzde 40 fazla) ipotekli konut kredisi verdi. Yıl sonunda bu rakamın 1 trilyon rubleyi geçmesi bekleniyor.

Ocakta yüzde 11,8 olan ortalama yıllık kredi faizi ise eylülde yüzde 12,3'e çıktı.

Rusya Tapu Kadastro Dairesinin verilerine göre, ülkede yılın ilk yarısında yapılan konut satışlarının yüzde 20'si ipotekli kredi yoluyla gerçekleştirildi ve bu oranda da uzun süre sonra rekor kırıldı. Özellikle yeni dairelerin satışlarında ipotekli kredilerin payının giderek arttığına işaret ediliyor.

Öte yandan bazı bankalar, genel canlanmaya rağmen ipotekli kredilerde düşüş sürecine girildiğini belirtiyor. Genelde sonbahar aylarında ipotekli krediler artarken, Merkez Bankasıverilerine göre ağustosta 95 milyar ruble olan kredi miktarı eylülde 87 milyar rubleye geriledi. Sberbank Tüketici Kredi Departmanı Müdürü Natalya Alımova, bu düşüşü halkın sonbaharda faizlerde artış beklentisine bağladı.

VTB24 Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gerorgi Ter-Aristokesyants ise, faizlerdeki artışa rağmen ipotekli kredilere olan talepte azalma yaşanmadığını söyledi.

Uzmanlar önümüzde yıl Rusya'da tüketici kredilerinde en fazla yüzde 20 artış bekliyor.

Turkrus

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder