12 Kasım 2012 Pazartesi

RK'nın Soruşturma Başlattığı Bankalara Tepki Yağıyor

Rekabet Kurumu'nun faizleri ortak belirlediği iddiasıyla soruşturma başlattığı bankalara reel sektörden de tepki yağıyor. İnşaatçılar, bankaların Merkez'in indirimlerine rağmen faizleri düşürmediğini ve dedikodularla piyasayı terörize ettiklerini belirtiyor.

Faizleri ortak belirledikleri iddiasıyla Rekabet Kurumu tarafından haklarında soruşturma başlatılan bankaların inşaat sektörünü de terörize ettiği ortaya çıktı. TÜSİAD şirketlerine yıllık yüzde 7 gibi düşük orandaki faizlerle kredi veren bankaların, konut sektörüne ve müşterilerine yüzde 14 seviyesinde faizle kredi kullandırmasına inşaatçılar isyan etti.

Yüksek faizden mustarip olan inşaatçılar, bu da yetmiyormuş gibi bir de bazı banka profesyonellerinin çıkardığı dedikodularla mücadele etmek zorunda kaldı. İnşaat şirketleri bankaların yurtdışından ucuza para bulurken bunu içerde pahalı satmalarına anlam veremediklerini belirtiyor. Önemli çoğunluk da konut kredi faizlerinde sektör ortalamasının 60 ay vadede yüzde 0.80'lere düşmesi gerektiğini vurguluyor.

Müteahhitler, her sektörde olduğu gibi inşaatta da az sayıda şirkette sıkıntı olabileceğini ancak bunu genele yaymanın Türkiye'ye zarar vermek anlamına geldiğini belirtiyor.

Ali Ağaoğlu-Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı:

Sektör Töhmet Altında

Sektörün duayenlerinin en önemli itirazı bir-iki şirketin sıkıntıya girmesini bahane eden finans kurumlarının tüm inşaat firmalarını 'töhmet' altına almak istemeleri. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da bankaların hiçbir gerekçe olmamasına karşın tüm sektörü riskli görüp kredi vermekte nazlanmasına anlam veremediğini söyledi. Ağaoğlu, bankaların dedikodu çıkartmalarından kendilerinin de 'mustarip' olduğunu belirterek "Bunun kaynağı finans kesimi. Yeni kredi vermekte nazlanıyorlar. Bankaların sektörü töhmet altında bırakması herkese zarar verir. Biz buna rağmen 1453 Maslak'ta satış rekoru kırdık" diye konuştu.

Uğur Dumankaya-Dumankaya İnşaat YKÜ:

Faiz Bir Türlü İnmiyor

Herhangi bir sıkıntısı olmadığı halde bu tür iftiralara maruz kalan inşaat şirketleri var. Bazı banka profesyonellerince çıkarılan bu tür spekülasyonlar nedeniyle sektör sıkıntıya girdi. Bankacılar piyasayı terörize ediyor. Bu tür söylentiler şirketlere olduğu kadar tüm Türkiye'ye zarar verir. Faizler düşerken bankalar konut kredi faizlerini indirmekte nazlanıyor. Üstelik de kredi verirken kılı kırk yarmaya başladılar. Bu da sektörde iptallere yol açıyor. Bankalar tüketiciye kredi vermiyor. Şirket konut satamadığı için bankalardan kredi almak zorunda kalıyor.

Ziya Yılmaz-DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

% 0.80'e düşmesi rahatlatır

Bankaların inşaat sektörüne yaptığı 'negatif' uygulamalar satışların önünü kesti. Dedikodu konusunda duyumum yok ancak finans kurumlarının kredilerdeki uygulamaları konut alım talebini erteledi. İnsanlar konut alımı için faiz oranlarının stabil olmasını beklemeye başladı. Bunun üzerine bir de bankalar kredide nazlanıyor. Oysa ki inşaat sektörünün oyuncuları güçlü durumda. 60 ay vadede yüzde 0.80 seviyesine inen faiz oranı sektörü rahatlatır. Bunun olmaması için de hiçbir neden yok.

Nazmi Durbakayım-Teknik Yapı Başkanı:

Dedikoduya İzin Vermiyorum

Teknik Yapı'nın sahibi ve markalı konut üreticilerinin kurduğu İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı olan Nazmi Durbakayım da, bu tür dedikoduların kendisine kadar geldiğini ancak itibar etmediğini söyledi. Durbakayım "Bana bu tür laflarla gelenler oluyor ama susturuyorum. Çünkü söylenti sektörün tamamına zarar verir. Bankaların kredi oranlarını indirmesi gerekiyor" dedi.

Mesut Geniş-Denge İnşaat ortağı:

Para Ucuzladı Faiz İnmedi

Caddebostan ve Şaşkınbakkal gibi lüks semtlerde yaptığı projelerle tanınan Denge İnşaat'ın ortağı Mesut Geniş de, bankaların yurtdışından ucuz kredi almalarına karşın sektöre verdikleri kredilerin hâlâ pahalı olduğunu söyledi. Geniş, "Benim de kulağıma bankacılık sektörünün inşaatı riskli bulduğu ve batmaların beklendiğine dair söylentiler geliyor. Bunlar yanlış. İnşaat Türkiye'nin en önemli sektörlerinin başında geliyor" diye konuştu.

Masraf Dahil Faiz Oranı nedir?

Kredi faizini ve masrafları hesaba katarak oluşturulmuş, gerçek orandır. Birçok banka reklam yaptıkları faizi düşük tutarak, yüksek masraf alıyor. Bu toplamda tüketicinin daha çok para ödemesine neden oluyor.

Ekoayrinti.com

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder