13 Kasım 2012 Salı

Durmak Yok Yola Devam

ABD'de Obama zaferi piyasaları rahatlattı. Obama düşük faiz, zengine vergi, offshore'ların denetimi ve banka yolsuzluklarıyla ilgili başlattığı reformlara devam edecek

ABD'de kıran kırana geçen seçimlerde ipi göğüsleyen Demokrat Partili Barack Obama dünya ekonomisine umut olacak. Başkanlığının ilk döneminde tarihin en büyük ekonomik krizlerinden birinin çözümü için önemli adımlar atan Obama'yı, önümüzdeki 4 yılda küresel ekonomideki durgunluğun aşılması, işsizliğin düşürülmesi ile vergi adaleti ve finans sektörünün denetiminde başlatılan reformların sürdürülmesi gibi önemli görevler bekliyor. Obama'nın seçilmesi aynı zamanda düşük faiz oranlarının devamı, dar gelirli yerine zenginlerden vergi alınması, karapara-vergi cennetlerinin denetimi ve bankacılık yolsuzluklarının hesabının sorulması anlamına geliyor.

Düşük Faize Devam

Obama döneminde ABD Merkez Bankası (Fed) büyümeye destek veren sıfır faiz politikasını sürdürecek. Faizleri en az 2015'e kadar düşük tutacağını açıklayan Fed'in dolar basarak ekonomiyi desteklediği para politikasını da sürdürmesi bekleniyor.

Fakir Yerine Zengine Vergi

ABD'li seçmenler, işadamı kimliğiyle öne çıkan Mitt Romney'in 'herkesin vergisinin düşürülmesi' önerisine karşı Barack Obama'nın uygulamayı vaat ettiği 'zenginlere yüksek vergi' politikasına oy verdi. Obama'nın seçilmesiyle gözler zenginlere çevrildi. Başkan Obama, geliri 1 milyon doları aşanların en az yüzde 30, en yüksek gelir dilimindekilerin de yüzde 40'a yakın vergi ödemesini istiyor. Bu gruplara vergi istisnalarını da kaldırmayı planlıyor.

Vergi Cennetlerindeki Paraya Soruşturma 

Zenginlerin daha fazla vergi ödemesini savunan Barack Obama, ülkesinde her yıl 100 milyar dolar vergi kaybına neden olan offshore'larla ilgili sıkı denetimi de sürdürecek. Zenginlerin 18 trilyon doları sakladığı vergi cennetlerinde bulunan ABD'lilerin paralarıyla ilgili hukuki adımlar atılmaya devam edilecek. Amerikan Gelir İdaresi'nin uyguladığı gizli offshore hesaplarındaki servetlerin vergi alınarak ülkeye dönmesini sağlama politikası sürdürülecek.

Banka Soygununa Sıkı Yargı Denetimi 

Dünya bankacılık tarihinin en büyük yolsuzluklarından olan Libor manipülasyonu aydınlanmaya kaldığı yerden devam edecek. Faizleri ortak belirledikleri için tüketicilerin ve devletlerin parasını çalan bankalarla ilgili hem ABD regülatör kuruluşlarının incelemesi sürecek hem de Adalet Bakanlığı üzerinden yürütülen davalar sonuçlanacak. Yolsuzluğa karışan bankalara milyarlarca dolar fatura kesilecek.

Sonuçlar En Çok Soros'u Sevindirdi

Ünlü yatırımcı George Soros, Barack Obama'nın yeniden başkan seçilmesinden memnun olduğunu söyledi. Soros, bu zaferin daha aklı selim bir politikanın takip edilebilmesi için birçok kapı açacağını söyledi. Soros, "Obama'nın galibiyeti beni çok sevindirdi. Amerikalı seçmenler aşırı görüşleri geri çevirerek, daha makul bir politika için kapı açtılar" dedi.

Sabah

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder