13 Kasım 2012 Salı

Faizler Düşebilir

İstanbul Men­kul Kıy­met­ler Bor­sa­sı’nın (İMKB) çı­kı­şı hız ke­se­rek de ol­sa dün de sür­dür­dü ve ka­pa­nış re­ko­ru­nu ye­ni­le­di. İMKB 100 En­dek­si, çok kü­çük çap­lı yüz­de 0.03 ar­ta­rak 72.552’den ka­pat­tı ve ka­pa­nış re­ko­ru­nu ta­ze­le­di. Bor­sa re­kor ta­ze­ler­ken kur ve fa­iz oran­la­rı da ini­şe geç­ti.

Kre­di de­re­ce­len­dir­me ku­ru­lu­şu Fitc­h’­in ge­le­cek haf­ta ya­pa­ca­ğı top­lan­tı ön­ce­si Tür­ki­ye­’nin kre­di no­tu­nu ar­tı­ra­ca­ğı bek­len­ti­le­riy­le kur­da aşa­ğı ha­re­ket de­vam eder­ken, Ha­zi­ne­’nin Ka­sım ayı iç borç­lan­ma tu­ta­rı­nı azalt­ma­sı gös­ter­ge fai­zin Ocak 2011’den bu ya­na en dü­şük olan yüz­de 7’nin al­tı­nı test et­me­si­ne yo­l aç­tı.

Ha­zi­ne Borç­lan­ma­yı Azal­tın­ca

Ha­zi­ne ön­ce­ki gün açık­la­dı­ğı Ka­sım 2012-Ocak 2013 iç borç­lan­ma stra­te­ji­sin­de, ka­sım ayın­da top­lam 19.2 mil­yar TL’­lik iç borç ser­vi­si­ne kar­şı­lık 8.9 mil­yar TL’­si pi­ya­sa­dan top­lam 13 mil­yar TL’­lik iç borç­lan­ma he­def­le­di­ği­ni açık­la­dı. Ha­zi­ne­’nin da­ha ön­ce yük­sek açık­la­dı­ğı ka­sım ayı iç borç­lan­ma mik­ta­rı­nı ne­re­dey­se ya­rı ya­rı­ya in­dir­me­si fa­iz­ler­de dü­şü­şü hız­lan­dır­dı. Tah­vil-bo­no pi­ya­sa­sın­da ön­ce­ki gün yüz­de 7.09’dan ka­pa­nan gös­ter­ge tah­vi­lin bi­le­şik fai­zi dün tez­ga­hüs­tü pi­ya­sa­da ilk iş­lem­ler­de yüz­de 6.99 se­vi­ye­si­ni test et­ti. Gös­ter­ge fa­iz, gün için­de 6.92’ye ka­dar in­di. Gös­ter­ge ka­ğı­dın bi­le­şik fai­zi va­lör­lü­de son iş­lem­ler­de yüz­de 7.02 ol­du.

Ana­list­le­re gö­re, Ha­zi­ne­’nin ka­sım için borç­lan­ma he­de­fi­ni azalt­ma­sı son­ra­sın­da fa­iz­ler­de dü­şüş gö­rü­lü­yor. Kı­sa va­de­de hem aza­lan arz, hem de TCMB fon­la­ma ma­li­ye­tin­de­ki dü­şü­şün sür­me­si ne­de­niy­le gös­ter­ge tah­vil fa­izi­nin da­ha ön­ce gör­dü­ğü ta­ri­hi dü­şük se­vi­ye olan yüz­de 6.8 bi­le­şi­ğe ka­dar ge­ri­le­me­si­ni bek­le­ni­yor.

sozcu

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder