12 Kasım 2012 Pazartesi

Van Valisi Karaloğlu Erciş’te Deprem Konutlarını Teslim Etti


Van Valisi Münir Karaloğlu, deprem sonrası köyde evi yıkılan vatandaşın günlük 6 lira ile yeni ev sahibi olduğunu belirterek, 2 yıl sonra başlayacak ödemelerin son ödeme tarihi olan 2033 yılında da yine günlük 6 lira olacağını söyledi.

Vali Münir Karaloğlu, Evini Yapan Yardım (EYY) modeliyle Erciş’in Dinlence ve Akçayuva köylerinde yapımı tamamlanan evlerin anahtar teslim törenine katıldı. Dinlence köyünde düzenlenen törende konuşan Vali Karaloğlu, 2011 yılının Van ve Erciş için sıkıntılı bir yıl olduğunu belirterek, “Kamu çalışanları olarak tüm depremleri Van ve Erciş’te yaşadık. Aslında hepimiz birer depremzedeyiz. Bütün çalışma arkadaşlarımla beraber biz de sizin gibi depremzedeyiz aslında. Hep beraber yine bu sıkıntılardan kurtulmak için el birliğiyle, gönül birliğiyle çalıştık. Bu gün Allah’a hamdolsun sizin mutluluğunuzu paylaşmak üzere köyünüzdeyiz” dedi.

Günlük 6 Liraya Ev; 1,5 Litre Süt Parasına da Ahır Yapılıyor

Geçtiğimiz yıl depremde evlerini kaybeden ve ağır hasar gören vatandaşlara Evini Yapana Yardım (EYY) metodu ile devlet tarafından kredi imkânı sağlandığını ve bu sayede depreme dayanıklı evler yapıldığını anımsatan Karaloğlu; evler için 40 bin, yıkılan ahırlar için de 15 bin lira kredi verildiğini bildirdi. Verilen kredilerin 2 yıl ödemesiz olarak ve 20 yılda geri ödeneceğini bildiren Karaloğlu, “Ev için vermiş oluğumuz kredi 2 yıl ödemesiz. Yani bu gün evine taşınan vatandaşımız 2015 yılında taksit ödemeye başlayacak. 2 yıl ödeme yapmayacak. 2 yıl sonra kaç para ödeyecek? Bu kırk bin liraya karşılık, günlük 6 lira, aylık olarak da 185 lira taksit ödeyecek. Sigara fiyatının 8-9 lira olduğu bir dönemde devletimiz köyde oturan vatandaşımıza günlük 6 liraya ev yapma imkânı sağlamış. Eğer ahır yapmak isterse 15 bin lira verilecek. Krediye karşılık günlük 2 lira 30 kuruşa, yani 1,5 litre süt parasına ahırını yapmış olacak.” dedi.

Konutların Pahalı Olduğunu İddia Edenleri, İnsafa Davet Edin

EYY modeliyle ev ve ahır için verilen kredilerin geri ödemesinin 2015’te başlayıp 2033 yılına kadar devam edeceğini belirten Karaloğlu, ilk taksidinin de son taksidinin de günlük 6 lira olacağını söyledi. Vatandaşımızın kafasını karıştırmak için bu rakamların pahalı olduğunu yayan çevreleri insafa davet eden Vali Münir Karaloğlu, şunları kaydetti: “Devletin, Ercişli, Vanlı üzerinden para kazandığını, TOKİ’nin para kazandığını söyleyen, bu şekilde kafanızı karıştırmak isteyenler var. Ben bunları biliyorum. Arkadaşlar Allah rızası için bu insanları biraz vicdanlı ve izanlı olmaya davet edin. Onlara deyin ki ‘Allahtan korkmuyor musunuz?’ günlük 2 lira 30 kuruşa ahır, günlük 6 liraya ev. Siz Allah’tan korkmuyor musunuz? Sizin ‘Vicdanınız, izanınız yok mu deyin onlara.”

23 Ekim depremi sonrası 1 yıl içinde devletin Van ve Erciş’te 17 bin 471 kalıcı konut tamamlandığını, bunun 4 bin 880 adedinin Erciş’te, geri kalanının ise Van’da inşa edildiğini anımsatan Karaloğlu, depremden etkilenen 184 köyde ise 9 bin 400 konutun hasar gördüğünü ve bunların yerine verilen kredilerle evler yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini söyledi. Bölgede konut yapmanın mevsim şartları itibariyle kolay olamadığını ifade eden Karaloğlu, “Erciş ve Van merkezde olmak üzere 17 bin 471konut. Bunu söylerken kolay söylüyoruz da, şimdi konut yaptınız, konut yapmanın ne kadar zor olduğunu köylülerimiz iyi biliyor” dedi.

Köylerde Yeni Yapılacak Konutlara 360 Milyon Lira Ödeme Yapılacak

Köylerde birçok vatandaşın evinin tapusu olmadığını, evini yapacak birçok vatandaşın bu şekilde mağdur olduğunu bildiren Karaloğlu “Birçok vatandaşımızın tapulu arazisi yoktu. Belki yeri yoktu. Bize yeni ev yaptırabilecek birçok vatandaşımız müracaat etti. Biz de onları mağdur etmeyerek, meradan ve hazineden yerler tespit ederek onlara yer gösterdik. Bugüne geldiğimizde 6 bin 500 vatandaşımızın ev yapacak alanları tespit edilmiş, kadastro çalışmaları tamamlanmıştır. Bunların yaklaşık 4 bin 500’ü, Acil Afet ve Durum Müdürlüğü’ne müracaat ederek dosya açtırmış ve kredi kullanma talebinde bulunmuştur. Şu anda Van ve Erciş’in köylerinde toplam 3 bin 100 konutun inşaatı devam ediyor. Bin 260 adedi Erciş İlçemizin köylerindedir. İnşallah kış gelemeden, kar yağmadan bu evlerimizin büyük bir çoğunluğu tamamlanacak ve bu gün anahtarlarını teslim ettiklerimiz gibi, vatandaşımız kış gelmeden yeni evlerinde ve yeni yuvalarında kışı karşılamış olacaklar. Bu sene evini yapamayan vatandaşlarımız da var. Az önce belirttiğimiz sıkıntılar dolayısıyla yeri sonradan tespit edilenler oldu veya bu sene değil önümüzdeki sene başlamak istiyorum diyenler oldu. 2013’te de bu inşaat işlerimiz devam edecek. Biz şu ana kadar Van ve Erciş’teki köylerimizde EYY modeliyle yapılan evlere yaklaşık 45 milyon lira ödeme yaptık. 9 bin 400’ün tamamını yaptığımızda da yaklaşık 360 milyonluk bir ödeme yapacağız. Bununla birlikte köylerimizdeki ev stokumuzun yaklaşık yüzde 80’ini yenilemiş olacağız. En büyük kazancımız da bu olacak. Bundan sonraki bir depremde tekrar aynı sıkıntıları da yaşamamış olacağız.” şeklinde konuştu.

75 Milyon Türk Halkı Vanlı’nın, Ercişli’nin Yanında Oldu

Van depreminin ilk dakikalarından itibaren baştan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Bakanlar Kurulu ve 75 milyon Türk milletinin Vanlı ile beraber olduğunu ve yardımlarıyla geldiğini anımsatan Karaloğlu: “Gelemeyenler duasıyla buradaydı. Gönlüyle buradaydı. Hepsi bizim yanımızdaydı. Kısa süre içerisinde Van, Erciş ve köylerimiz toparlandıysa eğer, biliniz ki bu, kendi kendine olmadı. Bu işler; Başbakanımız, Bakanlarımız ve İlimiz milletvekillerinin çok büyük gayreti ve iş takibiyle oldu. Ben Ercişlilerin ve Vanlıların adına Sayın Başbakanımız, Bakanlarımız ve milletvekillerimize çok teşekkür ediyor, şükranlarımı ifade ediyorum.” dedi.

İstanbul’daki Belediyelere Teşekkür

Deprem sonrası İstanbul Büyük Şehir Belediyesi organizasyonunda ilçe belediyelerinin, Erciş’teki köylerin yaralarının sarılmasına önemli katkı sağladığını kaydeden Karaloğlu: “Belediyelerimizin bir kısmı bu köylerde 1 sene boyunca çalıştı. Bir kısmı köylerimizde 2-3 ay kaldı. Köylerimize aşevi, okul, camii, imamevi, taziye evi yaptılar. Bizim sorunlarımızla ilgilendiler ve bizim yükümüzü de aldılar. Van depremi çok parçalı bir depremdi. Van ve Erciş’te depremden zarar gören 184 köy vardı. Köylerle bu kadar ilgilenmemiz belki bu kadar çok mümkün olmayacaktı. Ama İstanbul’daki belediyeler gelerek, bizim yükümüzü aldılar. Sizin yanınızda yer aldılar. Ben sizlerin adına Erciş’in köylerinde, Van’ın köylerinde aş evi kuran, taziye evleri yapan, camiler, okullar yapan bütün belediyelerimize, belediye başkanlarımıza buradan teşekkür’ ediyorum.” diye konuştu.

İlçe Kaymakamı Barboros Baran da yaptığı konuşmada; 23 Ekim 2011’de Erciş’in büyük bir deprem felaketi yaşadığını anımsatarak: “Canlarımızı, sevdiklerimizi kaybettik. Erciş olarak, Ercişliler olarak büyük maddi kayıplar, ciddi sıkıntılar yaşadık. O gece 160 bin insanımız dışarıda kalmıştı. 5 bin 122’si köy ve beldelerimizde olmak üzere 11 bin 470 konutumuz ağır hasar gördü. Süreç içerisinde kısa vadede çadırlarla, orta vadede konteynerlerle vatandaşımızın barınma sıkıntısını gidermeye çalıştık. Böylece depremin senesi dolmadan Sayın Başbakanımızın verdiği talimatı yerine getirerek ilçe merkezinde 5 bin konutumuzu tamamlayıp hak sahiplerine anahtarlarıyla teslim ettik.

Köy ve beldelerimizde ise 3 bin 258 ailemiz; Evini Yapana Yardım (EYY) metoduyla 2 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeli, 40 bin lira değerindeki krediden yararlanma hakkı kazandı. Köylerimizde ilk etapta AFAD başkanlığından gelen mühendislerimiz yer seçim çalışması yaptılar. Jeolojik olarak afetsellik açısından vatandaşların yapacakları evleri incelediler. Ülkemizde ve özelikle bölgemizde mülkiyetten yaşanan sıkıntılardan dolayı vatandaşlarımız kendilerine ait sorunsuz tapu göstermediler, ibraz edemediler. Devlet olarak vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına kendisine ait arazisi olmayan veya hisseli olduğu için tapu sorununu çözemeyen vatandaşlarımız köyden yerleşime uygun hazine arazisi veya meralardan herhangi bir bedel istemeden arsa tahsisi yaptık. Şu an ilçemizde inşaatına başlanan, yer tespiti yaptığımız araziler bu tür arazilerdir. Bugün itibarıyla ilçemizde bin 531 vatandaşımıza inşaatına başlaması için arazi teslim edilmiş, bunların bin 260 adet konutun inşaatına başlanmıştır. İnşaat sezonu bitmeden bu ailelerimizin büyük çoğunluğu yeni evlerine yerleşecektir. Bugün Dinlence köyümüzde inşaatına başlanan 41 konutun 21 adedinin anahtarı teslim edilecek. Geriye kalan 20 tanesi de birkaç hafta içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır” dedi.

Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu da anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada; 23 Ekim’de yaşanan depremin Van ve Erciş için büyük acılar olduğunu belirterek, “23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerindeki iki depremde 644 insanımız hayatını kaybetti. Üzülerek ifade ediyorum ki, 514 kişi ilçemizde hayatını kaybetti. Köylerimizde çok fazla bir kaybımız yoktu. Bayramlı köyümüzde kaybımız vardı, onun dışında kaybımız yoktu. Depremde şunu gördük; ‘Türkiye, doğusuyla, batısıyla, güneyiyle kuzeyiyle tek vücut oldu. Bütün Türkiye’nin kalbi Van ve Erciş’te atıyordu. Bütün Türkiye’ye teşekkürler ediyoruz. Depremden bu yana yaralarımızın sarılmasındaki her anda bizleri yalnız bırakmayan Vali Münir Karaloğlu’na da Erciş halkı adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Vali Karaloğlu’ndan Ev Hediyesi Olarak Elektrikli Süpürge

Yapılan konuşmalarından ardından Dinlence köyünde EYY modeliyle yapılan 41 adet konuttan, yapımı tamamlanan 21’nin anahtarları Münir Karaloğlu, Vali Yardımcısı Atay Uslu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, Kaymakam Barboros Baran, Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, İl Acil Afet ve Durum Müdürü Cafer Giyik, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Taha Al tarafından verildi. Vali Karaloğlu ve beraberindekiler anahtar teslim sonrası 3 gün önce evlenen ve yeni evine taşınan Cengiz-Hatice Sağlam çiftine misafir oldu. Burada ikram edilen çayı içen Vali Karaloğlu, hediye olarak beraberinde getirttiği elektrikli süpürgeyi Sağlam ailesine teslim etti. Vali Karaloğlu, Hatice Sağlam’ın mutfak için istediği dolabın da sözünü verdi. Karaloğlu ve beraberindekiler daha sonra aynı köyde bulunan Mehmet Emin Özer ve Osman Sevinç isimli aileleri de yeni evlerinde ziyaret etti. Osman Sevinç isimli vatandaşın ikram ettiği öğle yemeğini yiyen Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Akçayuva köyüne gitti. Burada köylüler tarafından karşılanan Vali Karaloğlu, öğrencilere oyuncak dağıttı.

Köy meydanında oturan ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Karaloğlu, köy muhtarı Hikmet Dilmaç’a, köy içinin parke taşı ile döşenmesi sözünü verdi. Vali Karaloğlu, daha sonra EYY modeli ile evlerini yapan Burhan Dilmaç, İsmail Dilmaç, Hasan Altun ve köy muhtarı Hikmet Dilmaç’ın evlerine konuk oldu. Karaloğlu, konuk olduğu ailelere ev hediyesi olarak birer elektrikli süpürge verdi. Vali Karaloğlu ve beraberindekiler daha sonra TOKİ tarafından Tekler köyünde yaptırılan 153 adet afet konutu inşaatında incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkilileri tarafından inşaat şantiyesine kurulan maket üzerinde bilgi alan Vali Karaloğlu, Erciş ilçesindeki incelemelerini tamamladıktan sonra karayoluyla Van’a döndü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder