12 Kasım 2012 Pazartesi

Başçı: Seneye Ticari Kredi Faizi Tek Haneye İnebilir

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, düşük faiz ortamına gidildiğini ve gelecek yılın ilk çeyreğinde ticari kredi faizlerinin tek veya tek haneye yakın seviyelere gelebileceğini söyledi. Ticari kredi faizleri eylül sonu itibariyle haftalık ortalamalara göre yüzde 14.03 seviyesindeydi.

Başçı, SkyTürk kanalında, Türkiye’nin kredi notunun 18-19 yıl aradan sonra yatırım yapılabilir ülke seviyeye çıkartıldığını hatırlattı. Bunun etkilerinin farklı olabileceğini söyleyen Başçı, “Daha kısa vadeli sermaye akımlarına kıyasla, nispeten bu karar ve buradan sonra gelebilecek benzer kararlardan sonra, nispeten daha uzun vadeli sermaye hareketleri de gözleyebiliriz” dedi.

Türkiye’de sermayeyi çeken, dünyada ise sermayeyi iten faktörlerin oldukça fazla olduğu belirten Başçı, kredi kuruluşlarına hiç bakamadan bile çok ciddi dünyada getiri ve güvenli liman arayışı olduğunu, bu ikisinin bir arada bulunduğu yerlere çok daha fazla rağbet olabileceği öngörüsünde bulundu. 

Sermaye Kaçınılmaz

Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Başçı, “O yüzden bizim ev ödevimizi doğru yapmamız kaydıyla, Türkiye’ye çok ciddi miktarda sermaye gelmesi zaten kaçınılmaz.  Burada bize düşen görev, bunun cazibesine biraz direnip, mümkün olduğu kadar Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştırmak” dedi.

Milliyet

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder