ABD ve AB’yi iflasa götüren mortgage sistemi konut sertifikaları ve finansal araçlarının Türkiye’de uygulanması için çalışma başlatıldı. İAB Başkanı Saraç, “Yastık altındaki tapuları çözeceğiz” dedi.
Hükümetin finansman sıkışıklığı, yeni kaynak arayışlarını da gündeme getirdi.Yastık altındaki altınlardan sonra hükümet , yastık altındaki tapulara da göz dikti. ABD ve AB’yi iflasa götüren mortgage sistemi konut sertifikaları , tahvilleri ve finansal enstrümanların Türkiye’ye uygulanması için çalışma başlatıldı.
Sistem Denetlenmedi
İAB Başkanı Osman Saraç, Türkiye’de yastık altında sadece altının olduğunun düşünüldüğünü belirterek, “Yastık altında bir de tapular var. Türkiye gayrimenkul yatırımının vahşi boyutlarda olduğu bir ülkedir. İşletme sahipleri, ortakları, hissedarları , aile iflasa kadar gider ama bakarsınız ki yastık altında onların epeyce tapuları vardır. O tapuların da sisteme kazandırılması lazım. Yani bizim gayrimenkulle ilgili finansal araçlarımıza çeşitlilik kazandırmamız gerekiyor. Sadece altın olarak görmememiz gerekiyor” diye konuştu. Tapu sahibi olmanın, arsa yada araziye, imar edilmiş yapılara yatırım yapmasının yanlış olmadığını anlatan Saraç, “Ancak bunların finans sistemine kazandırılacak enstrümanlara tabii edilmesi gerekir. Efendim, Avrupa zarar gördü, Amerika zarar gördü, sistem iyi denetlenmediği için elbette zarar görebilir. Mortgage ve mortgage üzerinden üretilecek tahvil ve finansal enstrümanların Türkiye’ye de yerleşmesi gerekir. Mesele sadece altın meselesi değildir. Altında bir yol aldık, kayıt altında pek çok ekonomik değerimiz var” şeklinde konuştu.
2100 Dolar Tahmini
Saraç, yakın zamanda altının en dip seviyesini 2001 yılında gördüğünü belirterek, o yıldan 2009 yılına kadar altının hemen hemen hiç düşmeyen bir seyir izlediğini bildirdi. Saraç, altın fiyatlarının reel olarak en yüksek seviyesine 1980’de ulaştığının varsayıldığını vurguladı. Deutsche Bank ile geleceğe yönelik tahminleri belirlediklerini aktaran Saraç, altının onsunun 2 bin 100 dolar olacağı gibi bir öngörünün bulunduğunu ifade etti. Saraç, şunları anlattı: “Çünkü her ürünün gümrükten geçmesi mümkün. Türkiye’de pırlanta kaçakçılığa konu olan en ciddi konulardan biri. Üzerinde yüzde 20 ÖTV gibi dünyada örneği olmayan vergi uygulaması da var, bu vergi tüketiciye yansımıyor. Yüzde 20 fazla vermek yerine hava yollarının indirimli zamanlarında bir gidiş-geliş bileti alarak yurt dışından istenilen yerden çok da ucuza aynı ürün alınabilir. Dünyada Türkiye’ye taş satan büyük ölçekli firmalarla yaptığımız görüşmeye göre Türkiye’ye bir milyar dolar ile 3 milyar dolar arasında mücevherat girişi taş girişi var. Vergisini alabilseniz minimum 200 milyon dolarlık vergi eder.”
Yoksulun Sırtına İnşa Edilen Kriz
ABD Başkanı Bush’un düşük gelir seviyesine sahip aileleri hedef alan konut edindirmeye yönelik politikaları nedeniyle değişken faizli konut kredisi oranlarında büyük artış oldu. Kişilerin kredi geçmişlerine bakılmadan verilen konut kredilerinde, konut kredisi faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte temerrütler ve icra yoluyla satışlar hızla arttı. Konut değerlerinin yüksek olduğu dönemlerde, konut kredilerine dayalı menkul kıymetlerin düşük risk grubunda değerlendirilerek yatırımcılara sunulmasının ardından, teminat niteliğindeki konutların değerlerinde meydan gelen ani düşüşler nedeniyle yüksek zararlar kaydedildi. Bu da bankacılık sektöründe iflaslar zincirini beraberinde getirdi.
Konut Balonunun Yeni Mağduru Kanada
Son 5 yılını kriz içinde geçiren dünya ekonomisinin bu günlere gelmesinde ana noktalarda biri olan konut sektörü şimdi bir başka ülkeyi daha tehdit ediyor. ABD, İspanya, Çin ve hatta Türkiye’de konut balonu olduğu yönünde yapılan haberler, huzurlu bir yaşam ve refah sıralamasının tartışılmaz ilk sırasını alan ülke Kanada içinde yapılmaya başladı. Kanada konut piyasasında oluşan balonun patlamak üzere olduğu uyarısını yapan ekonomistler 2000’den bugüne fiyatlardaki yüzde 100’lük artışı gerekçe olarak gösterdiler. ABD’deki konut balonu ile benzerlikler gösteren süreç ülkenin ekonomik görünümünü belirsizliğe iterken Vancouver ve Toronta’da fiyatların ödenemez hale gelmesi ülke için riskleri arttıryor.
8 Ekim 2012 Pazartesi
Yastık Altındaki Tapular Çıkarılacak
Etiketler:
faiz oranları,
konut kredileri,
konut sertfikaları,
mortgage
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder