16 Ekim 2012 Salı

DenizBank Sberbank ile Niş Sektörleri Hedefliyor

DenizBank Ticari Bankacılık ve Kamu Finansmanı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu, Sberbank işbirliği ile DenizBank'ın niş sektörlerinden olan 'Enerji' ve 'Turizm'de hedeflerinin pazar lideri olmak olduğunu belirtti.

DenizBank'ın Sberbank'a satışı sonrasında bankanın kredi politikaları ve bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmede bulunan Aydoğdu, DenizBank'ın 15. yılında 170 yıllık, Rusya'nın en büyük bankası ve işvereni olan Sberbank ailesinin bir parçası olarak ticari bankacılık faaliyetlerinin artacağını bilmelerinin kendilerini heyecanlandırdığını kaydetti.

Rusya ve Türkiye'nin, pek çok açıdan işbirliğine açık olan ve geleceğe yönelik fırsatları bulunan ülkeler olduğunu belirten Aydoğdu, ''Sberbank ile birlikte, Rusya'da iş yapan ve Rusya'nın Türkiye'de iş yapan müşterilerimiz ile olan bağlarımızın daha da kuvvetleneceği yönündeki inancımız tamdır.

Bunun yanı sıra iki ülke arasında gün geçtikçe artan ticaret hacmininde de müşterilerimize sunacağımız hızlı finansal çözümler etkin bir rol oynayacaktır. Sberbank işbirliği ile DenizBank'ın niş sektörlerinden olan 'Enerji' ve 'Turizm'de hedefimiz pazar lideri olmaktır.

Sberbank'ın desteği ile 2013 yılında da sektördeki kredi payımızın daha da artacağı inancındayız'' değerlendirmesinde bulundu.

Enerji, Turizm, Eğitim, Sağlık ve İnşaat Gibi Niş Sektörlere Odaklandık

DenizBank ticari bankacılık grubunun Türkiye genelinde 25 ilde 23 adedi Ticari Merkez olmak üzere toplam 69 şubesi ile faaliyet gösterdiğine değinen Aydoğdu, şu bilgileri verdi:

''Söz konusu şubelerimizde 300'e yakın tecrübeli ve uzmanlaşmış satış kadrosu bulunmaktadır. Şubelerde bulunan satış kadrosunun yanı sıra müşterilerimizin ihtiyaçlarını tespit edebilmek ve şubelerde bulunan satış kadrolarına destek olabilmek amacıyla her türlü donanıma sahip 15 adet bölge müdürlüğü ve genel müdürlük kadroları devreye girmektedir.

DenizBank Ticari Bankacılık Grubu, Türkiye'nin her ilindeki hedef müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla her geçen yıl daha da büyüme arzusundadır."

Türkiye'de yatırımları desteklemek için finansman ihtiyacı duyan müşterilerine DenizBank ticari bankacılık ürünleri ile kalite hizmet sunduklarını belirten Aydoğdu, ''Yasal otorite tarafından belirlenen kredi büyüme sınırları içinde kredi hacmimizi arttırmak ve ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmak en büyük gayemiz.

DenizBank ticari bankacılık olarak enerji, turizm, eğitim, sağlık ve inşaat gibi niş sektörlere zaten odaklanmış durumdayız. Sberbank ile birlikte bu sektörlerdeki hacmimizi vekredi payımızı arttırmayı hedeflemekteyiz'' dedi. ''DenizBank olarak yılın dokuz ayında arzu ettiğimiz hedeflere ulaştık'' Aydoğdu, özellikle Türkiye'nin 'enerji' sektöründeki darboğazdan dolayı enerji yatırımlarında enerji üreticisi Rusya ile işbirliği yapan firmalara verdikleri desteği daha da arttırmayı planladıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

''Her yıl Türkiye'ye gelen 4 milyon Rus turist, Türkiye'nin turizm sektöründeki dev yatırımları için potansiyel barındırmaktadır. Sberbank çatısı altında DenizBank'ın turizm sektörüne verdiği destekle birlikte kredi payımız daha da artacaktır. Bu yılın ilk dokuz ayında banka olarak kaliteli aktif büyümesi ile birlikte tüm kalemlerde arzu ettiğimiz hedeflere ulaştık.''

18 Ekim'deki Merkez Bankası Toplantısında Faizin Üst Koridorunun Yüzde 9'a İneceğini Anlaşılıyor'

Merkez Bankası'nın ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya paralel faiz koridorunun üst bandını geçen ay 150 baz puan indirerek yüzde 10'a çektiğini anımsatan Aydoğdu, ''Merkez Bankası bir sonraki toplantısında da ölçülü bir indirim daha yapıp sonrasında gelen verilere uygun olarak hareket edeceğini düşünüyorum.

Bu tablo altında 18 Ekim'deki Merkez Bankası toplantısında faizin üst koridorunun yüzde 9 civarına ineceği anlaşılıyor. Fakat bundan sonraki dönemde faizlerin (faiz koridorunun üst bandının) aynı tempo ile inmesini beklemek çok gerçekçi değil'' dedi.

Faizlerdeki gerileme ile birlikte son haftalarda kredi faizlerinin de gerilemeye başladığını ifade eden Aydoğdu, ''Ticari kredi faizlerindeki gerileme bireysel kredilere kıyasla daha da belirgin. Bankalar bundan sonraki dönemde de Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine paralel kredi faizlerini aşağı indirmeye devam edecekler'' değerlendirmesinde bulundu.

Basel II düzenlemesi 

Basel II düzenlemesinin ticari kredilere yansımasını da değerlendiren Aydoğdu, Basel II uygulamasının Temmuz 2012 itibarıyla yasal zorunluluk arz etmeye başladığını hatırlatarak, ''Bu çerçevede kredi risklerinin içsel derecelendirmeye dayalı yöntemlerle hesaplanmasına dair düzenlemeler henüz oluşturulmuş değil.

Ticari segment kredileri özelinde gerekli asgari sermaye düzeyi, Basel II kapsamında 'KOBİ-Perakende' olarak değerlendirilebilecek yüzde 9-10'luk bir kısmını saymazsak Basel I ile aynı düzeylerde kaldı ve düzenlemenin fiyata yansıyan bir etkisi oluşmadı'' dedi.

Aydoğdu, genel olarak değerlendirildiğinde pozitif etkinin KOBİ segementinde yaşandığını, bu segmente tahsis edilen sermaye ile Basel II'de yüzde 33 ilave kredi genişlemesinin mümkün olacağını söyleyerek, ''Perakende kredilerde ise bu etki 1 yıldan uzun vadeli tüketici kredilerine uygulanan yüksek sermaye karşılıkları neticesinde önemli ölçüde sınırlandırılmış durumda'' ifade etti.

Haber7

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder