31 Ekim 2012 Çarşamba

Garanti Bankası En Çok Kredi Kartı ve Konut Kredilerinden Kazandı


Garanti Bankası 2012 yılının 3. Çeyreği için 640 milyon TL olan ortalama analist beklentisinin üzerinde 733 milyon TL netkar açıkladı. Açıklanan net kar çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla % 2,0 ve % 52,2 yükselişe işaret etti. Net karın tahminlerin üzerinde gelmesinde, Halkbank’ın finansallarında da görülen Sermaye Piyasası işlemleri karı’nın en önemli paya sahip olduğu görüldü.

Türk Bankalarının kredi arzı 3. Çeyrekte % 2,5 artarken,Garanti Bankası’nın brüt kredi arzı bu dönemde %1,9 artış gösterdi. Bu dönemde kredi artışını sırtlayan ise kredi kartı ve konut kredileri oldu. Bu krediler çeyreksel bazda sırasıyla % 6,2 ve % 5,0 artış kaydetti. Mevduat tabanındaki genişleme dönemsel bazda kredi arzındaki artışı geride bıraktı. Çeyreksel bazda % 2,7 olarak gerçekleşen mevduattaki artış genel itibari ticari mevduat tarafından geldi. Kredi ve mevduat değişimleri ile birlikte kredilerin mevduatlara oranı % 101,5’ten % 100,7’e geriledi. Menkul kıymet portföyü ise çeyreksel bazda % 4,8 geriledi.

Bankanın net faiz marjı çeyreksel bazda 90 baz puan geriledi. Bu düşüşte menkul kıymet portföyünün getirisindeki düşüş etkili oldu. Kredi – mevduat makası 15 baz puan artarak genişlemesini bu dönem de sürdürürken, makasın bu dönemde artması Yabancı para kredi - mevduat farkındaki yükseliş ile oldu. Menkul kıymet getirinin 4 puan azalmasında TÜFE’ye endeksli kağıtlardaki getirinin oldukça azalması baş rolü oynadı. Net faiz geliri 1,1 milyar TL ile yıllık bazda % 7 artarken, önceki çeyreğe kıyasla % 20 azaldı.

Bankanın takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı %1,8’den % 2,0’ye yükseldi. Bu yükseliş tahsil edilen takipteki kredilerin, yeni temerrütlere oranının % 27 olmasının doğal sonu olarak görüldü. Takipteki kredi artışının kredi tarafındaki göstergesi, kredi değer düşüş karşılığında da kendini gösterdi. Brüt kredi riski % 1,07 oldu. Banka bu dönemde 80 milyon TL ihtiyati olarak karşılık ayırdı. Bu da karı bir nebze aşağı çekti.

Komisyon gelirleri bu dönemde çeyreksel ve yıllık bazda % 11,5 ve % 2,3 arttı. Faaliyet giderleri ise yıllık bazda % 15,5 arttı. Bu artışta geçtiğimiz yıla kıyasla % 23 yükselen personel giderlerindeki yükseliş etkili oldu. Net komisyon gelirlerindeki artış komisyon gelirlerinin, operasyonel giderleri karşılama oranını da artırmış oldu. Komisyon gelirlerinin, giderleri karşılama oranı çeyreksel bazda 3,5 puan artarak % 60,2’ye yükseldi. Toplam giderlerin, gelirlere oranı ise bu dönem 0,5 puan düşüşle % 40,6’ya geriledi.

BloombergHT

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder