22 Ekim 2012 Pazartesi

Emlak Uzmanından Kriz Uyarısı


Tuğla Ekonomisine Dikkat, İspanya Krizini Geçmişteki Tuğla Ekonomisine Borçlu.

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Emlak Sektörü Kurul Başkanı Salim Taşçı, emlak sektörünün maketten satışa dayanmasının sorun oluşturabileceğini, İspanya'nın yaşadığı krizin "tuğla ekonomisinden" kaynaklandığını belirterek, "Tuğla ekonomisine dikkat. Tuğlalar yerinden oynarsa çatı uçar. Konut alıcılarının rahat uyuyabilmesi için, maket konutların sigorta edilmesi, yüklenici firmalardan banka teminat mektubu istenmesi, krediveren bankaların sorumluluklarının artırılması gerekir" dedi.

Tuğlalar yeniden oynarsa çatı uçar

Salim Taşçı yazılı açıklamasında, Türkiye'de ovalar, yaylalar, dağlar ve tepelerin inşaat şantiyeleriyle dolduğunu belirterek, "Maketi önüne koyan bazı firmalar sat-yapa geçiyorlar. Ortada maket, elinde çubukla bir tanıtım uzmanı. ‘İşte onuncu kat, tüm şehir ayaklar altında, peşin şu kadar, taksit bu kadar.' Ardından senet tanzimi, protokol ve oldu satış. ‘Ya yapmazsan, ya yapamasan, benim durumum ne olacak?' diye soran çıkıyor mu, orası meçhul" dedi.

Maketten konut satan firmaların SPK'ca denetlenmesi ve izahname istenmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Taşçı, "Maketi yapan, izahname hazırlamaktan acizmi ki, denetimin temeli ‘izahnameye' dayandırılıyor? Yaptırım nedir? Görünürde hiçbir nitelik, garanti yoktur" iddiasında bulundu. Taşçı, "Tuğla ekonomisine dikkat. Tuğlalar yerinden oynarsa çatı uçar" dedi.

Mor-gıç morartır

Salim Taşçı, emlak sektöründe bir çöküş yaşanmaması için şu önerilerde bulundu:

"Alıcının rahat uyuyabilmesi için, maket konutların sigorta edilmesidir. Yapımı yüklenici firmalardan banka teminat mektubu istenmesidir. Kredi veren bankaların sorumluluklarının arttırılmasıdır. İşte o zaman vatandaşta, yaptı, yapamadı derdinden kurtulur. Aksi halde Mor-gıç morartır.

İspanya, ABD deki, tuğla ekonomisinin neticesi olarak, ABD deki krizin izleri yeni, yeni ortadan kalkmakta olup, ispanya şu andaki, krizi geçmişteki, tuğla ekonomisinin cazibesine (!) borçludur."

Bu kadar konutu kime satacaksınız?

Salim Taşçı dünya ülkelerinin deneyimlerinden dersler alınmazsa sorunlar yaşanabileceğini kaydederken, "Korkum odur ki, 3-4 yıl sonra bankalar para kasalarının yanına bir de konut anahtarlarını muhafaza için bir kasa daha ilave etmek mecburiyetinde kalacak olmalarıdır. Ekonomide arz-talep dengesi diye bir kural vardır. Bu kadar konutu kime satacaksınız? 3-4 yıl sonra biriken stoklar elde kalırsa, fiyatlar alabildiğine düşerse sonuç ne olur?" diye sordu

Haber3

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder