22 Ekim 2012 Pazartesi

1 Yıl Vadeye Cazip Faiz Geliyor


Mevduatta değerlendirilen tasarruf vadesini uzatmak için harekete geçildi. Yurtiçi tasarrufların artırılmasına yönelik atılan adımlardan biri olan mevduatta vade uzadıkça stopaj oranının düşürülmesine yönelik çalışmaların son aşamaya geldi. Stopajda kademeli bir ayarlamaya gidileceği 1 yıldan daha uzun vadede stopajın sıfırlanabileceği söyleniyor.

Mevduatta uzun vadeyi cazip hale getirmek için düğmeye basıldı. Ekonomi yetkilileri, yurtiçi tasarrufların artırılmasına yönelik atılan adımlardan biri olan mevduatta vade uzadıkça stopaj oranının düşürülmesine yönelik çalışmaların son aşamaya geldiğini ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatıyla kararname taslağının hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Ekonomi yönetimi, yüzde 12’ye kadar gerileyen ve cari açığa karşı önemli adımlardan biri olarak görülen tasarruf miktarının artırılması kapsamında bireysel emeklilik sistemine yeni teşviklerin getirilmesinin yanı sıra mevduatta vadeye göre stopajı kademelendirip, daha uzun vadeli mevduata düşük stopaj uygulaması üzerinde duruyordu.

Reuters’a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, “Mevduatta vadeye göre gelir vergisi stopajı oranı farklılaşacak kararname yazılım aşamasında. Halen mevduata uygulanan yüzde 15 stopajda kısa ve uzun vade ayrımı yokken, yeni karar ile vade uzadıkça bu oran azalacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu konuda talimat verdi, kararname taslağı hazırlanıyor; bu konuda son aşamaya gelindi” dedi. Yetkililer, söz konusu düzenleme için Maliye Bakanlığı, BDDK, Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı’nın birlikte çalıştığını ifade etti.

Kademelendirme olabilir

Bir başka yetkili de, yapılan etki analizleri kapsamında oran ve vadeye yönelik alternatiflerin hazırlandığını ve hangi oran belirlenirse ne kadarlık bir vergi kaybının meydana geleceğinin belirlenmekte olduğunu ifade etti.

Aynı yetkili, “Hazırlanacak taslak kararname EKK’ya sunulacak” dedi. Daha önce bilgi veren bir yetkili, “Vadenin uzatılması için stopaj teşvikinin kullanılması şart” demiş ve şöyle devam etmişti:

“Buna göre 0-3 ay, 3-6 ay, 6 ay, 1 yıl, 1-3 yıla kadar ile 3 yıl ve daha uzun süre için bir kademelendirme uygulanabilir. Stopajın ancak 3 yıl ve daha uzun süreler için sıfırlanması üzerinde duruluyor. Ara basamaklarda uygulanacak stopaj yüzde 15‘ten sıfıra kadar kademeli olarak indirilecek.”

Bir başka yetkili de daha önce, mevduatta yüzde 15 olan stopaj oranının ilk basamak için korunabileceğini belirterek, “0-3 ay için birkaç puanlık bir artış, uygulama açısından daha doğru olacaktır. Ancak yapılan çalışmalara göre karar verilecek olsa da şu aşamada yüzde 15’in korunması ihtimali daha ağır basıyor” demişti.

Mevduatta vade bir türlü uzamıyor

Bankalarda tutulan mevduatlarda yatırımcılar kısa vade ısrarından bir türlü vazgeçmiyor. Tutulan mevduatların yüzde 91.2’sinin vadesi 6 aydan daha kısa. Merkez Bankası verilerine göre, 5 Ekim itibarıyla bankacılık sektöründe 463 milyar 680 milyon lira tutarında TL cinsi mevduat var. Bu tutarın 66.3 milyar liralık kısmı yani yüzde 14.30’u vadesi hesaplarda tutuluyor. 

Yatırımcıların mevduatta en fazla tercih ettiği vade 3 ay. TL cinsi hesapların yaklaşık yüzde 65’i 3 ay vadelilerden oluşuyor. 

1 ay vadeli hesaplarda da 56.7 milyar TL var. Toplam mevduatın sadece 9.6 milyar liralık kısmı 1 yıl ve daha uzun vadede değerlendiriliyor. Bu rakamın toplam içerisindeki payı yüzde 2.07. 

Mevduat hesaplarında vade dağılımındaki değişime bakıldığında 3 aya doğru bir yönelişin olduğu dikkkat çekiyor. 2010 yılı başından bu yana 1 aylık mevduattan 3 aylığa ciddi bir kayış var. 2010 başınbda 1 aylık mevduat toplam mevduatın yüzde 26’sını oluştururken bu oran yüzde 12’lere inmiş durumda. Aynı dönemde 3 aylık mevduatın payı ise yüzde yüzde 55’ten yüzde 65’e çıkmış durumda. 

Yapılması planlanan stopaj düzenlemesi sonrasında uzun vadenin toplam içerisindeki payının artırılması hedefleniyor.

Faizler yılın en düşük seviyesine geriledi

Türkiye’de Eylül ayı sonu itibarıyle 4 haftalık ortalamalara göre ticari krediler hariç taşıt kredileri, konut kredileri ve ihtiyaç kredilerinde kredi faiz oranları 2012 yılının en düşük seviyesine geriledi.

Merkez Bankası verilerinden derlenen bilgilere göre, ticari krediler hariç tüm kredilerde kredi faizleri 2012 yılının en düşük seviyesinde bulunuyor. Eylül sonu itibariyle dört haftalık ortalamalara göre konut kredisi faizleri yüzde 12.05 ile ihtiyaç kredisi faizleri de yüzde 16.55 ile Temmuz 2011’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Merkez Bankası’nın önceki gün faiz koridorunun üst bandında yaptığı yarım puanlık indirimin kredi ve mevduat faizlerini bir miktar daha aşağı çekebileceği söyleniyor. Not artışı beklentisiyle bono faizleri de dün yılın en düşük seviyesine düştü.

Vatan Gazetesi

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder