16 Ekim 2012 Salı

Akraba Arası Konut Satışlarında Konut Kredisi Kullanılabilir mi?

Bankalar birinci derece akrabalar arasında yapılan satışlar için konut kredisi kullandırmayı uygun görmez. Bunun birkaç nedeni vardır:

1. Bankalar akraba arası satışları genelde nakite olan ihtiyaçtan kaynaklanan satışlar olarak değerlendirirler. Konut kredileriuygun kredi faiz oranlı, uzun vadeli ve kredi tutarı yüksek kredilerdir. Bankaların, nakite olan ihtiyaçlar için daha kısa vadeli, kredi tutarı daha düşük vekredi faiz oranı daha yüksek, ipotekli bireysel finansman kredisi adı altında farklı ürünleri bulunmaktadır. Akrabalar arası yapılan hileli satışlar bu ürünlerin satışlarına da engel teşkil etmektedir.

2. Akrabalar arasında yapılan satışlar karşılıklı anlaşma ile (maddi karşılığı ödenmeden) ya da gerçek satış (bedeli ödenerek) yapılsa dahi bazı durumlarda satışların iptali söz konusu olabilir. Özellikle satışı yapan kişinin devlete borcu varsa ve borca karşılık gayrimenkullerin elden çıkarılması amaçlanıyorsa yapılan satışlar geçersiz sayılabilir. Satışların geçersiz sayılabilmesi de kuşkusuz kanunen belirlenen süreler dahilindedir.

3. Satış sonrasında akrabalar arasında ihtilaf çıkabilir. Bu durumda alıcı-satıcı kadar banka da zarara uğrayacaktır. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı soyadı benzerliği olmasa dahi akraba arası satışlar için yapılan konut kredisi başvurularında konu hakkında bankaya doğru bilgiler verilmeli ve bankanın vereceği karar doğrultusunda hareket edilmelidir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder