Merkez Bankası’nın faiz üst bandını aşağı çekmesi, mevduat ve kredi faizlerinde yarım ile 1 puan arasında düşüşe yol açtı. Yılbaşına kadar 1 puanlık indirim daha bekleniyor. Bankacılara göre, bunun mevduat ve kredi faizlerine yansıması ise yarım puan civarında olacak...
Sanayicisinden işadamına, mevduat sahibinden borç ödeyenine hemen herkesin uzun süredir beklediği oldu ve Merkez Bankası (MB) geçen ay faiz üst bandını 1.5 puanlık düşüşle yüzde 10’a indirdi. Başka bir deyişle faizde yeni seviyeyi resmileştirmiş oldu.
Ancak bu hiç kimse için sürpriz değildi. Çünkü söz konusu karar zaten uzun süredir bekleniyordu. Nitekim bankalar bu beklentiyi yaz ayları boyunca kredi ve mevduat faizlerine yansıtmıştı. Birçok banka, mevduat faizlerinde ortalama 0.50 (yarım) ile 1 puan arasında indirim yapmıştı. Aynı dönemlerde kredi faizlerinde de 0.50 puanla sınırlı düşüş gözlenmişti.
Konut Faizindeki Düşüş Sürecek
Merkez Bankası’nın faiz üst bandını aşağı çekeceğine neredeyse kesin gözüyle bakan bankalar, konut kredisi faizlerinde de 0.50 puana varan indirimlere gitti. Örneğin, 120 ay (10 yıl) vadeli konut kredilerinde yüzde 1.02 seviyelerinde yoğunlaşan faizler, eylül sonunda yapılan Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde 0.97’lere gerilemişti...
Uzmanlar, önümüzdeki bir hafta içinde uzun vadeli konut kredisi faiz oranlarında 0.2-0.3 puanlık yeni bir indirim daha olacağını düşünüyor. Ancak yıl sonuna kadar birkaç mini düzeltme dışında büyük bir indirim beklentisi bulunmuyor. Uzmanlara göre uzun vadeli konut kredilerinde faizler şimdilik 0.90’ların altına inmeyecek.
Diğer kredi faizlerinin de beklentiye bağlı MB kararı öncesinde indiği görülüyor. Bu beklenti nedeniyle zaten yılbaşından bu yana tüm faiz oranlarında düşüş yaşandığını hatırlatan ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, “Örneğin ihtiyaç kredisi faizleri, masraflar dahil yüzde 2-1.90’lardan 1.50’lere indi” diyor.
Benzer bir durum taşıt kredilerinde de söz konusu. Yılbaşında yüzde 1.20’lerde seyreden 3 yıl vadeli taşıt kredisi faizleri 1.05’lere gerilemiş durumda. Tabakoğlu, bu dönemde kredi faizlerindeki düşüşü Merkez Bankası indiriminin yanı sıra global likidite ve risk iştahındaki artışın da desteklediği kanısında.
Mevduat faizlerinde ise 1 puana varan düşüşler gözleniyor. Tezgahaltı faiz (şubelerde müşteriye özel verilen mevduat faizleri), uzun süredir yüzde 10’ların üzerinde seyrediyordu. Ancak son haftalarda bankalar tezgahaltı faizleri de tek hanelere çekti. Halen 25 bin TL ve üzerindeki mevduatlara yüzde 8.5-9.5 oranında faiz uygulanıyor.
Mevduat faizlerinde ise 1 puana varan düşüşler gözleniyor. Tezgahaltı faiz (şubelerde müşteriye özel verilen mevduat faizleri), uzun süredir yüzde 10’ların üzerinde seyrediyordu. Ancak son haftalarda bankalar tezgahaltı faizleri de tek hanelere çekti. Halen 25 bin TL ve üzerindeki mevduatlara yüzde 8.5-9.5 oranında faiz uygulanıyor.
Resmi faiz (bir başka deyişle tabela faizleri) ise halen yüzde 6’lar civarında seyrediyor. Büyük bankalar tabela faizlerinde indirime gitmezken mevduat tabanı düşük olan bankalarda 3 puanlara varan faiz indirimleri görülüyor.
Devamı Gelebilir Ama
Uzmanlara göre önümüzdeki 3 ay boyunca faiz oranlarındaki düşüşler devam edecek. Ancak bu düşüşler küçük oranlarda kalacak. “Majör bir düşüş beklenmemeli” diyen uzmanlar, faizlerdeki olası düşüşlerin maksimum 0.50 puanlarla sınırlı kalacağında hemfikir.
Bu arada konut kredisi gibi uzun vadeli kredilerden çok, kısa vadeli ticari ve bireysel kredilerdeki düşüşün daha dikkat çekici olması bekleniyor. Özellikle 6 ay ve daha kısa vadeli kredilerde faiz düşüşlerinin 0.50 puanların üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.
Yine uzmanlara göre yılbaşına kadar geçecek 3 aylık süreçte Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi gelebilir. Merkez Bankası’nın faiz üst bandında 1 puana varan yeni bir indirim yapacağını hesaplarına dahil eden uzmanlar, bunun kredi ve mevduat cephesine ise sınırlı yansıyacağı kanısında.
Cenk TABAKOĞLU / ING Bank Genel Müdür Yardımcısı
“Hızlı Düşüş Beklenmemeli”
Merkez Bankası’nın faiz üst bandında yaptığı indirimi, piyasalar zaten konut ve taşıt kredisi faizlerine yansıtmıştı. Böylece kredi faizleri gerilemişti. Bu nedenle artık bugünkü faiz seviyelerinden aşağı yönlü hızlı bir düşüş öngörmüyoruz. Ancak hem Merkez Bankası’nın üst bantta yeni bir indirim daha yapma olasılığı hem de yılın son aylarındaki bilanço kapanış hareketlerine paralel olarak, bankaların kampanyalara hız vermesiyle bir miktar daha düşüş olabilir. Burada özellikle ekonomik aktivitedeki canlanma belirleyici olacak. Bu canlanmada bankalar aralarındaki rekabeti yeniden ön plana çıkararak faiz düşüşünü destekleyebilirler.
Mevduat tarafına baktığımızda ise son bir ayda faiz oranlarında 75-100 baz puan (0.75-1 puan) arasında düşüş yaşandı. Yıl sonuna yaklaşılırken bilanço hareketlerinin de etkisiyle mevduat tarafındaki aşağı yönlü hareketin devam etmesi, tamamen atılacak politika adımlarına ve enflasyonda son dönemde oluşan yukarı yönlü risklere bağlı kalabilir. Genel olarak beklentimiz, mevduat faizlerinin yüzde 8.50-9 bandında kalması yönünde.
Muzaffer ÖZTÜRK / ABank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı
“Merkez 100 Baz Puan Daha Düşürebilir”
Genel faiz hadlerinde son dönemde yaşanan düşüşte Merkez Bankası’nın faiz kararı temel belirleyicilerden biri oldu. Ancak MB’nin piyasa likiditesini yüksek tutması da bu düşüşü destekledi. Sonuçta tahvil, bono ve piyasa faiz oranları aşağıya çekildi. Ancak mevduat ve kredi faizlerindeki gerileme eğilimi son dönemde oldukça güçlü. Bu nedenle yılın kalanında yeni faiz düşüşleri daha sınırlı kalabilir. Buna karşın yine de ekim-kasım döneminde 50-100 baz puan daha düşebilir.
Merkez Bankası yılın kalanında faiz koridorunun üst bandını 100 baz puan daha indirebilir. Buna karşın politika faizinde değişim olmaması ve efektif fonlama maliyetinin zaten düşük seviyelerde kalması, faizlerdeki yeni düşüşleri azaltır.
Taylan TURAN / HSBC Bank Genel Müdür Yardımcısı Bireysel Bankacılık
“Mevduat Faizleri 1 Puan Daha Düşebilir”
Merkez Bankası’nın fonlama maliyetlerini aşağı çekmesi, temmuz-eylül döneminde mevduat faizlerinde ortalama 100-150 baz puan gerilemeye neden oldu. Ancak bankacılık sisteminin kredi/mevduat rasyosu yüzde 100’leri aştı. Bu arada bankalar yılın son çeyreğinde kredi portföylerini daha agresif artırma eğiliminde olacaklar. Bütün bunlara bağlı olarak mevduat faizlerindeki aşağı yönlü hareketin bundan sonra biraz daha sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Sene sonunda ortalama mevduat faizleri, bugüne göre 50-100 baz puan daha düşük olabilir.
Merkez Bankası, temmuz ayından bu yana bankacılık sistemine sağladığı fonlamanın ortalama maliyetini kademeli olarak düşürüyor. Buna bağlı olarak özellikle faiz indirim beklentilerinin belirginleştiği ağustos boyunca konut kredisi gibi daha uzun vadeli kredi faizleri geriledi. Bu bağlamda MB’nin 150 baz puanlık faiz indiriminin kredi faizleri üzerindeki etkisi oldukça sınırlı kaldı. Faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde indirimlerin devamı halinde kredi faizlerindeki düşüş de devam edebilir. Ancak bu durumda düşüşün uzun vadeli kredi faizlerinde (konut gibi) daha belirgin olmasını bekleyebiliriz.
Patronlar Dünyası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder