17 Ekim 2012 Çarşamba

Konutta Ne Kadar Lüks O Kadar KDV Dönemi

Bakan Bayraktar,'Konut ne kadar lüks ise KDV oranını da ona göre belirleyeceğiz' diyerek yeni KDV düzenlemesinin sinyallerini verdi. Türkiye'de konut alan yabancıların oturma izni sorununa da çözüm aradıklarını söyleyen Bayraktar, '1 milyon TL'lik ev alan 1 yıl oturma izni alabilir'dedi

Trabzon'da düzenlenen 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, KDV ve maketten satış konusunda sektöre çeki düzen vereceklerini söyledi. Yeni konutlarda KDV artışıyla ilgili düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, konut ve işyerlerinde büyük oranda KDV kaybı olduğunu belirterek, '85 metrekarelik daire Nevşehir'de 70 bin TL iken, Etiler'de ise 1 milyon TL ama ikisinde de yüzde 1 KDV var. Bunu değiştirmek gerekiyor' dedi. Bayraktar, İstanbul'da turizm ve ticari alanların konut ve otel adı altında gösterildiğini ifade ederek aslında lüks sayılan bu gayrimenkullerden de yüzde 1 KDV alındığını söyledi. Bayraktar, şunları söyledi: 'İllere ve semtlere göre ekspertiz yapmayı planlıyoruz. Konut ne kadar lüks ise KDV oranını da ona göre belirleyeceğiz. Burada Bakanlar Kurulu'nun aldığı bir karar var. Ama henüz bu kararı uygulamadık. Hala bazı düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Hem yatırımcıyı hem de vatandaşı tedirgin etmeden en doğru çözüm için çalışıyoruz. Burada haksızlığın giderilmesi gerekiyor. Sektör rahat olsun mevcut uygulama devam ediyor. Belki de bu oran aynı kalacak.'

Maketten Satışa Çeki Düzen

Bakan Bayraktar, gayrimenkul sektöründe finansal gücü olmadan inşaata başlayıp, maketten satışa çıkan müteahhitlerin vatandaşı mağdur duruma düşürebileceğine işaret ederek, 'Gündemimizde bu konuyla ilgili ciddi bir düzenleme var' dedi. Bayraktar, 'Temel üstü ruhsatı alındıktan sonra kat irtifakı kurulsun, sonra satış başlasın. İnşaat firmaları da banka garantörlüğünde hak ediş usulüyle inşaatları tamamlasın. Ayrıca kampanya düzenlemek için de çeşitli izinler alınsın' dedi. Bayraktar, bu uygulamaların üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kentsel dönüşümle birlikte bu uygulamanın daha da önemli hale geleceğini dile getiren Bayraktar, 'Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK), pas atıldı. Karar alt komisyondan geçti. Bayramdan sonra bize gelecek. Bir değerlendirme yapacağız' ifadelerinde bulundu.

Bu Bir Rant Değil

Bayraktar, inşaat sektöründe büyük oranda kayıt dışı olduğunu vurgulayarak, 'Bunu önlemek zorundayız. Bakanlıklar içinde kayıt dışını önlemek için geliştirilen projelerde birinci olduk' dedi. Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili dile getirilen 500 milyar doların bir rant olmadığını belirterek, 'Bu rakam kentsel dönüşümün 20 yılda yaratacağı ekonomik değerdir. Ortada böyle bir rant yok. Cebimizde 150 milyon var. Seneye de maliyeden 1 milyar TL gelecek. Bir 150 milyon TL daha yaratırsak insanlara kira ve kredi faizi desteği vereceğiz' diye konuştu.

Avcılar'da Dönüşüm 

Bayraktar, örnek bölge olarak kentsel dönüşümün yapıldığı Fikirtepe'de sürecin tıkanması halinde devreye girebileceklerini belirterek, 'Şahsen Fikirtepe'de incelemede bulunacağım ve ona göre değerlendirme yapacağız' dedi. Kentsel dönüşümle ilgili birçok bölgenin belirlenmeye başlandığını açıklayan Bayraktar, 'Avcılar'da çok önemli kentsel dönüşüm projesi yapacağız' şeklinde konuştu.

Vatandaşa Kira ve Kredi Yardımı

Bayraktar, kentsel dönüşümün vatandaşın tam olarak algılayamamasına rağmen bir süreç olduğunu belirterek, 'dönüşümün birçok ayağı ve detayları var. Bu süreçte bazı aksaklıklar olacak ama bunları düzelteceğiz. Artık vatandaşlar riskli evde oturmayacaklar' dedi. Kentsel dönüşümde oturdukları evleri yıkılacak olan vatandaşlara çeşitli destekler sağlayacaklarını anlatan Bayraktar, çekilecek kredi faizinin yüzde 5'ini devletin üstleneceğini söyledi. Ayrıca 350-600 TL arasında kira yardımı yapacaklarına dikkat çeken Bayraktar, bu kira yardımının hem ev sahiplerine hem de kiracılara verilebileceğini ifade etti. Dönüşümün bir diğer önemli noktasının da imar artışı olduğunun altını çizen Bayraktar, 'Artık imara değil kentsel tasarıma bakacağız. Parkların, bahçelerin olduğu yeni yaşam alanları yaratacağız. Şehirlerimiz daha ferah olacak ama fazladan kat çıkmış olan binaların emsallerini de azaltacağız. Bu kişileri de başka yerlere taşıyacağız' açıklamasında bulundu. Dönüşümde inşaatçılara da destek vereceklerine vurgu yapan Bayraktar, KDV hariç harç ve vergi muafiyetleri getirdiklerini ve ruhsat alımını kolaylaştırdıklarını hatırlattı.

En Doğruyu Arıyoruz

KDV ile ilgili yeni düzenlemenin yüzde 1 ila yüzde 18 arasında kademelendirme şeklinde olabileceğini dile getiren Bakan Bayraktar, 'Bu uygulama nasıl sorunlar doğurabilir net değil ama kademeli KDV uygulanabilir. En doğru çözümü bulmadan mevcut uygulamayı değiştirmeyeceğiz' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder