23 Ekim 2012 Salı

İktisadi Kavramları Yakından Takip Eden Bir Toplum Olduk


Bursa Hakimiyet Gazetesi yazarlarından İsmail Tatlıoğlu bu hafta ki yazısında kredi faizlerindeki düşüşün ülke ekonomisindeki önemine ve ucuz kredinin elde edilme yöntemlerine değindi. Tatlıoğlu yazısında şu konulara değindi:

90’lı yıllarda daha ziyade kamu açığı,bütçe açığı gibi kavramları, asrın hemen başında ise cari açık, faiz dışı fazla şeklinde bilhassa dış ticaret bilançosu kalemleri etrafında tartıştık. Bugünlerde ise faiz eksenli konuşmaya başladık. Faiz kavramı o kadar genişletildi ki, geçen hafta Merkez Bankası’nın faiz kararına ve beklentilere açıklamalı bir yorum getirmek gerekiyor.

Merkez Bankası bankalarla çeşitli başlıklar altında parasal işlem yapıyor .Bunlardan bir tanesi bankaların MB’den bir hafta vadeli aldıkları borçtur.Uygulanan faiz oranı yüzde 5.75 idi ve değişmedi.Buradaki faiz “gösterge veya politika faizi “olarak tanımlanır.Gösterge /politika faizi bankaların fon maliyetini birinci dereceden belirleyen faiz oranı olarak bilinir,dolayısıyla bu oranda bir iniş seyri fon maliyetleri üzerinden kredi ucuzlamasını  daha kolay nedenler.

Merkez Bankası aynı zamanda, bankalar ile gecelik borç işlemlerinde bulunur.Parası fazla olan bankalardan yüzde 5 ile borç alırken, ihtiyaç  sahibi bankalara yüzde 10 faizle borç verir. MB nin verdiği borç için uyguladığı faiz “gecelik faiz” olarak tanımlanır.MB geçen hafta bu faizde yarım puanlık indirime giderek 9.5’a düşürdü .Merkez Bankası’nın bir gece için ödediği faizden aldığı faiz oranına uzanan banda “faiz koridoru” deniliyor.Tanım yerindeyse, Türkiye’nin yeni faiz koridoru 5 - 9.5 şeklinde belirlenmiştir diyebiliriz. Faiz koridorunun üst sınırı 11,5 idi ve 1.5 puanlık indirimle yüzde 10 düşmüştü. Şimdi 0.5 daha düşürüldü. Aslında düşüş beklentileri 1.5 civarındaydı, ancak MB henüz daha temkini elden bırakmaya niyetli değilmiş görüntüsü veriyor. Koridorun daha daraltılması gerekiyor,özellikle faiz koridoru üst limitinin aşağıları görmesi kredi ucuzlaması için ön şart. Kredi faizlerinin düşüşü her hal ve kârda fonlama maliyetlerinin düşüşüyle ilgilidir,dolayısıyla ucuz para bulmanın yollarından biri belki de en önemlisi Merkez Bankası’ndan geçer. Yurtdışı ucuz kaynaklara ulaşmak bir önemli alternatif olsa da, bizzat MB ve onun politikalarıyla bağlantılıdır.

Gelişmekte olan ülkelerdeki faiz politikaları, uluslararası sermaye hareketlerini yönlendiren temel kriterlerden biri haline geldi.FED Başkanı Bernanke ,IMF Tokyo toplantısı sonrası yaptığı açıklamada;  “uluslararası sermayenin gelişen ekonomilere yönelmesinde, ABD ve AB’deki parasal genişlemeden ziyade,bu ülkelerdeki yüksek kazancın etkili olduğunu” vurguladı. Dolayısıyla,cari acık nedeniyle para ihtiyacımız olduğu müddetçe daha yüksek faiz ödeyerek sermaye transferine devam etmemiz gerekiyor.

Kredi ucuzluğunun tek yolu olarak, siyasi istikrarı tehdit altında bırakmadan enflasyonu ve faizi düşürmek kalıyor.


En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder