23 Ekim 2012 Salı

Niçin Faiz Dibe Borsa Zirveye Gidiyor


Dünyanın durumu pek iyi değilken Türkiye pozitif yönde ayrışıyor. Dışarıdan Türkiye'ye ilgi yüksek. Önce Akbank, sonra İş Bankası büyük hacimli tahvil satışına çıktılar. Vade 5-10 yıl, faiz oranı yüzde 5-6 düzeylerinde. Bu ihalelere 6 kat, 10 kat talep geliyor. Hazine'nin ihalelerine de benzer bir ilgi söz konusu. Bu yıl zaten nisan ve mayıs ayları dışında yabancılar her ay Türkiye'ye portföy yatırımları yoluyla yani Hazine kâğıdı ve hisse senedi alarak para getirdi. Bunun miktarı da 12 Ekim itibarıyla 20.5 milyar doları buldu. Bu rakam aynı zamanda şimdiye kadar yıllık bazda en yüksek portföy yatırımını oluşturuyor.
Bu ilginin nedeni ne?

■ Ülkenin borç ve bütçe açığı sorunu yok.

■ Bankacılık sistemi çok sağlam.

■ Nominal faiz dünya ölçeğinde enflasyondan dolayı yüksek ve yabancılar için cazip.

■ Türk Lirası değer kaybetmiyor, hatta bu yıl değer kazandı. Bu durum yabancıya faizin yanında kurdan ikinci bir kazanç elde etme fırsatı tanıyor.

■ Enflasyon düşme eğiliminde. Merkez Bankası fonlama faizini ve faiz koridorunu düşürüyor. Bunların sonucunda Hazine faizleri de düşüyor. Yatırım yapan yabancı sermaye kazancı elde ediyor.

■ Not artışı hikâyesinin bulunması ve bunun sonucunda yatırım yapılabilir seviyeye çıkılacak olması, yabancılar için de, iyi bir tadlandırıcı, bu süreci taçlandırıcı gelişme.

Bu gelişmeler ışığında "Aynı faiz oranıyla Türkiye'ye mi, yoksa İspanya'ya veya İtalya'ya mı yatırım yaparsın?" denildiğinde, ibre bizden yana dönüyor. Türkiye'nin faizi batma riski olan bu ülkelerin faiziyle aynı düzeylerde. Yabancılar geldikçe elbette faizler düşmeye devam edecek. İşte bütün bu nedenlerden dolayı Hazine faizleri tarihin en düşük seviyesine doğru gidiyor.

Borsa Rekora Doğru

Aynı ortam hisse senetlerinde de yeni rekor denemelerine yol açabilir. Çünkü faizler düştükçe bankalar bilançolarını güçlendirecek. Kaldı ki, tahvil çıkartarak para toplama maliyetlerini düşürebiliyorlar. Halbuki sattıkları paranın faizi, yani kredi faiz oranları aynı hızda düşmüyor. Çünkü bu konuda Merkez Bankası, BDDK ve hükümet net bir tutum ortaya koymadı. Hükümetin içinde de görüş ayrılıkları olduğu medyaya yansıyor. Bu durumda kredi faizini indirmede ağırdan alan bankaların kâr marjları artıyor. Borsada bu durum görüldüğünden dolayı, sanayi hisseleri 4 Ekim sonrası yükselişte yüzde 5.2 artarken banka hisseleri yüzde 12.1'e çıktı. Bu durum da borsayı toplamda yüzde 8 yükseltti.

Küresel likiditenin en bol ve en ucuz olduğu bu dönemde ülkede yüksek büyüme olmadan da, borsa bir büyük çıkışını tamamlayabilir. Yüksek büyümenin yerini bol para almış durumda.

SONUÇ: "Oyun bütün ve uyumlu bir faaliyettir." Kant

Piyasalarda Son Aşama mı ?

Küresel piyasalar cuma gününü kötü kapattı. Bütün piyasalarda satış vardı. Yaklaşan Başkanlık Seçimleri öncesinde ABD piyasaları 2007'deki rekor seviyelere çok yaklaşmıştı. S&P 500 Endeksi'nin kriz öncesi rekor düzeyine yüzde 6 kalmışken kendini yatay gidişe bırakmıştı. Ancak geçen haftanın son gününü piyasalar kötü kapattı. Bu açıdan kritik bir haftaya başlıyoruz.

Dünya borsalarının ortalamasını ölçen MSCI Dünya Endeksi rekor düzeyinden yüzde 25 aşağıda. Yüzde 6 kadar yaklaşan ABD borsalarının performansı ise zaten çok iyi. Bu nedenle ABD piyasalarının seçime kadar aradaki farkı kapatması zor. Çünkü piyasaları sürükleyecek yeni haber veya beklenti yok. Aksine gelişmeler var.

■ En önemli ve en yakın vadeli risk ABD'nin mali uçurumu diye tanımlanan ve 2013 yılında otomotik olarak devreye girecek vergi artışları ile harcama kesintileri. Büyümeye odaklanılan bir dönemde bu artışlar ertelenmezse ABD ekonomisini ciddi biçimde durgunluğa itebilir.

■ İkinci ana risk İran'ın nükleer santral kurmasıyla başlayan gerginliğin nasıl sonlanacağı. Seçime etki yapmasın diye ABD'nin tansiyonu artırmaktan kaçınması İran riskini dondurmuş durumda. Seçim sonrası Iran riskinin gündeme gelmesiyle Ortadoğu'nun tansiyonu ve petrol fiyatları yükselebilir.

■ Satışların bir başka nedeni de, yıl sonu etkisinden. Malum hesap kesim ve bilanço çıkarma tarihi geliyor. Bu dönemlerde kâr realizasyonu tercih ediliyor.

Abdurrahman Yıldırım Haberturk

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder