23 Ekim 2012 Salı

Fiyapı'nın Konutlarından Bankalar da Sorumludur



Fikret İnan'ın şirketi Fiyapı mağdurlarının davalarına bakan Orhan Boran: Mağdurlar bankadan krediyi tekrar tahsil edebilir.

Fiyapı mağdurlarının davalarına bakan avukat Orhan Boran, Tüketici Yasası’nda kredi kullandırdıkları konut projelerinden bankaların da sorumlu olduğuna ilişkin hüküm bulunduğunu belirterek “Mağdurlar dava açmak suretiyle bankadan sorumluluğu oranında ve miktarında ödedikleri krediyi tekrar tahsil edebilir” dedi.

Yürürlükte bulunan Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un Tüketici Kredisi başlıklı 10. maddesi kredi veren kuruluşu da tüketiciye karşı satıcı ve sağlayıcıyla birlikte sorumlu tutuyor. 2 yıl ertelense de Fiyapı’nın iflasının ardından binlerce mağdur ortaya çıkarken avukat Orhan Boran’a göre, bu tür durumlarda hem müteahhit firma hem de banka aynı davada davalı olarak gösterilebilir.

Boran, Fiyapı mağduriyetinde ismini gizli tuttuğu bir bankadan büyük miktarlarda kredi kullanıldığını ifade ederek Tüketici Yasası’ndan doğan hakların işletildiğini aktardı. Boran, şu bilgileri verdi:

Esenyurt’ta Risk Büyüyor

* Aralarında Fiyapı’nın da olduğu ve bir süre önce Esenyurt’ta büyükşehir belediyesinin ruhsat iptali kararıyla müşterilerinin açtığı davalar nedeniyle zor günler geçiren birçok müteahhit firmadan sonra bu projelere konut finansmanı sağlayan bankalar da risk altında.

* Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un Tüketici Kredisi başlıklı 10. maddesi kredi veren kuruluşu da tüketiciye karşı satıcı ve sağlayıcıyla birlikte sorumlu tutuyor. Bu madde bir mal ve hizmetin eksik yapılması, zamanında teslim edilmemesi yahut hiç yapılmamış olması hallerinde kredi kuruluşlarını müteselsilen sorumlu tutmakta. Krediyi bu şartla veren finans kuruluşları müşterilerin uğradığı zararlardan kredi miktarı kadar sorumlu tutulabilecek.

* 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlı konut finansmanından kaynaklanan işlemlerde kredi veren kuruluş, krediyi belirli bir konutun satın alınması ya da belirli bir satıcı ile yapılacak satış sözleşmesi şartı ile vermişse, konutun hiç teslim edilmemesi ya da geç teslimi durumunda kredi veren satıcı ile birlikte, tüketiciye karşı, kullandırılan kredi miktarı kadar müteselsilen sorumlu tutuluyor.

* Henüz teslim edilmeyen inşaatlarla ilgili olarak konut finansmanını desteklemek içinkredi kullanan mağdurlar bu kuruluşlara karşı dava açabilirler. Yasanın amir hükmü karşısında kredi kuruluşu sorumluluktan kurtulamaz.

Ekoayrinti.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder