10 Ekim 2012 Çarşamba

Bankalar Kredi Vermek İstiyor Ama Almak İsteyen Yok

Bankaların reel sektörü desteklemediği eleştirilerini haksız bulan Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, tepkisini ‘Bankalar niye kredi vermesin? Para kazanmak için kredi vermek zorundayız ama kredi almak isteyenler geçen yıla göre azaldı. Sıkıntılı şirketlere de niye kredi verelim?’ sözleriyle dile getirdi

Ayfer Arslan

Kamuoyunda bankaların çok kar ettiği, reel sektörü yeterince desteklemediği eleştirilerine bankacılık sektöründen itirazlar yükselmeye devam ediyor. Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik bankaların para kazanmak için kredi vermek zorunda olduğuna işaret ederek, ‘Ama sıkıntılı şirketlere kredi vermiyor, niye versin? Zaten kredi talebinde sıkıntı var. Eskisi kadar kredi kullanmak isteyenlerin risk iştahı yüksek değil, kredi almak isteyenler azaldı’ dedi. Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik ile hem bankanın hedeflerini hem de gündemdeki ekonomi ve sektörel gelişmeleri konuştuk.

Ekonomi İyi Yönetiliyor.

Gaz-fren tartışmaları geçen hafta ekonomi gündemine damgasını vurmuştu. Sizce ekonomi yönetiminde çift başlılık mı var? Ekonomiyi Ali Babacan ve ekibi 10 senedir iyi yönetiyor. Çift başlılık yok. Sonuca bakarım, söylemlere değil. Makro ekonomik istikrar ve öngörülebiilirlik çok önemli. Yüzde 8-9 büyüyeceğimize yüzde 5 büyüyelim ama bilelim ki seneye de yüzde 5 büyüyeceğiz, bir kriz gelmeyecek. Bizim cari açık bir problemimiz var, enerji ithalatımız olmasa cari açığımız olmayacak.Tasarruf düzeyinde Türkiye’nin büyüyebileceği oran yüzde 5 civarında. Bunun üzerinde büyüdüğünüz zaman finanse etmeniz lazım. Hazine geçen hafta sukuk ihracı yaptı. 5.5 yıl vadeli sukuk ihracına 2.80 ile çıktı. Biz bu algıyı bozarsak; Yunanistan, İtalya gibi 5, 5.5 ve 6 ödemeye başlarsak Türkiye’ye zarar vermiş oluruz. Sadece Türkiye’ye değil şirketlere, devlete. Bu para kimden çıkacak? Devlet 5.5 ödemeye başladığı zaman bunun faturasını vergi verenler ödeyecek. İstikrarı koumak önemli.

Risk İştahı Çok Yüksek Değil

Yılın ilk 9 ayı bankanız ve sektör açısından nasıl geçti?Sektörde bu yıl geçen senekine benzer kredilerde hızlı bir büyüme oranı yok. Ama biz Bank Asya olarak 2012′den memnunuz. Şu anda bile yıl sonu hedeflerini yakalamış durumdayız. Yüzde 20 civarında kredi ve mevduat büyümesi yaptık. Ama yılın geri kalan bölümünde kredi talebinde biraz sıkıntı var. Eskisi kadar kredi kullanmak isteyenlerin risk iştahı yüksek değil. Hep ‘bankalar kredi vermek istemiyor’ deniyor. Halbuki bankalar kredi verecek de kredi almak isteyenler azaldı.

Bankacılığı Bilenler Konuşsun

Ücret ve komisyonların kaldırılma tartışmasına ne diyorsunuz?Şimdi konuşurken bankacılığı bilen insanların konuşması lazım. Herkes açıklama yapıyor biraz da kamuyouna sempatik geliyor insanlara ama kimse bankacılık sektöründe çalışan yüzbinlerce insana ne olacak diye çok fazla kimse kafayı yormuyor. Daha önce bunun örneklerini çok yaşadık.

Varlık Vergisi Türü Yaklaşımlar Doğru Değil

Başbakan Erdoğan ‘TÜSİAD üyeleri az vergi ödüyor’ diyerek Varlık Vergisi’nden bahsetmişti.Varlık Vergisi türü yaklaşımları çok doğru bulmuyorum. Vergi oranları ve kuralları bellidir. Mevcut kurallar çerçevesinde herkes vergisini ödediği zaman bir sorun yok. Bu kurallar da ihtiyaçlara göre değiştirilebilir.. Sermaye önemli. Türkiye’de ne kadar fazla güçlü şirket olursa Türkiye’de o kadar güçlü olacaktır.

Bankalar kar etmek zorunda
Peki sizce bankalar çok mu para kazanıyor?
Çok kazanıyor derken bunun göstergesi özkaynak getirisidir. Bu oran sektörde ortalama yüzde 15. En yüksek oran yüzde 25 ile bir kamu bankasında. Bizim özkaynak karlılığımız yüzde 12, biz öyle çok aşırı kazanmıyoruz. Bakın ben size bir de şunu söyleyeyim. Bankacılık yönümüz var ama aynı zamanda 13 sene BDDK’da çalıştım. Bankaların kar etmekten başka şansı yok. Bankalar kar etmezse bunun örneklerini dünyada gördük. Sonuçta bunun faturasını yine vatandaş ödüyor. Ekonomiler için daha büyük sıkıntı oluyor, finansal krizlere yol açıyor.

MB Çok Güzel Bir İş Yaptı
MB’nin kriz sürecinde uyguladığı para politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
MB işi çok iyi yönetiyor. MB politika faizi ile faiz koridorunu ayırarak çok güzel bir iş yaptı. Dolarda 1.80 civarında yatay seyir yakaladı.

Odasına golf sahası kurdu
Boş zamanlarınızda ne yaparsınız?
Sporu seviyorum. Zaman buldukça golf oynamaya çalışıyorum. Doğayla baş başa Tenisi seviyorum. Tam da mevsimi.

Hedef 300 şubeye ulaşmak
Şubeleşme stratejiniz nedir?
Şu anda 240 civarında şubemiz var, ekim sonunda 250 şubeyi bulacağız. Şu anda 240 civarında. 2013-2014 arasında 300 şubeye ulaşmak istiyoruz.

Yurtdışındaki hedefleriniz?
Hindistan’da temsilcilik açtık. Erbil şubemiz çalışıyor, memnunuz. Batı Afrika’da Senegal merkezli bankalarımız var. Gelecek Asya’da. l Aracı kurum kurma girişiminiz vardı…Asya Menkul Değerler’e işkin talebimiz SPK’da bekliyor. Orada biz yatırım bankacılığı türü bir faaliyet yapmak istiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder