21 Ocak 2013 Pazartesi

Tüketici Hakları



Bu haftaki röportajımızı Avukat İlkşan Urlu ile yaptık. Urlu ile tüketici kredilerinden , kullanım haklarımıza kadar her şeyi konuştuk.

Merhaba  İlkşan Urlu  tüketici kredisi nedir?

İhtiyaç kredisitaşıt kredisi, konut kredisi, tatil kredisi,eğitim kredisi adları altında yetkili banka özel finans kuruluşları veya finansman şirketleri aracılığı ile kullandığınız kredilerin genel adı tüketici kredisidir.

Peki bu tür sözleşmelerin zorunlulukları var mıdır?

Elbette, Bu tür sözleşmelerin en az 12 punto ve koyu siyah harflerle basılmış olması zorunludur.

Siz de kredi çekiyorsanız, yazılı sözleşmenizin bir örneğini mutlaka alın. Sözleşmenin ayrılmaz bir parçası niteliğinde olan ödeme planının da sözleşme ile birlikte size verilmesi zorunludur.

Bu tür sözleşmelerde, iyi niyet kuralına aykırı olarak ve tüketici aleyhinde sonuç doğuracak haksız şartlar varsa bu hükümler geçersizdir. Sözleşme imzalandıktan sonra içeriğinin tüketici aleyhine değiştirilemeyeceğini de unutmayın.

Yukarıdaki bilgilerin ardından gelelim tüketici haklarımıza, toplum olarak kredi konusunda bilinçli bir tüketicimiyiz?

Bilinçli kullanmanın yanı sıra tabii ki bilinçsiz tüketim yapan sayısı da bir okadar çok diyebilirim…

Tüketici kredisi kullandıysanız, borçlandığınız toplam miktarı veya vadesi gelmemiş bir ya da daha çok taksidi erken ödeme hakkınız vardır.  Bu durumda kredi veren sizden herhangi bir isim altında ek bir ödeme yapmanızı isteyemez.

Ancak erken ödeme miktarı, asgari ödeme miktarından az olamaz. Kredinin tamamının ya da bir veya birden fazla taksitinin vadesinden önce ödenmesi durumunda, kredi veren gerekli faiz ve komisyon indirimlerini yapmakla yükümlüdür.

Sözleşme metninizde kredi faizi ve temerrüt (gecikme) faizi oranlarının yazılı olmasına dikkat edin. Faiz oranları, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez.

Gecikme faiz oranıysa , sözleşmede yazılı olan kredi faizi oranının %30 fazlasını geçemez. Tüketici kredisi, belirli marka bir mal ya da hizmet satın alınması ya da belirli bir satıcı ya da sağlayıcı ile sözleşme yapılması şartı ile verilmişse, malın teslim edilmemesi ya da hizmetin yerine getirilmemesi halinde, kredi veren tüketiciye karşı satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumludur.

Kredi verenin ödemeleri, bir kıymetli evraka bağlaması ya da krediyi kıymetli  evrak kabul etmek suretiyle teminat altına alması yasaktır.

Kredi veren, asıl borçluya başvurmadan, borcun ödenmesini kefilden isteyemez.

Kredi kartlarıyla alışverişte  hizmet alımı gittikçe artmakta olduğunu gözlemliyoruz, kredi kartlarının kullanımına  ilişkin neler aktaracaksınız?

Kredi kartları ile mal ve hizmet alımı giderek yaygınlaşmaktadır.  Ancak ödeme gücünüzü aşan yükümlülükler altına girerek, borcunuzun daha da artmasına yol açmayın.

Kredi kartınızı veren banka ya da finans kurumu tarafından size gönderilen hesap özetinde belirtilen asgari ödeme tutarının zamanında ödenmemesi halinde gecikme faizi ödeyeceğinizi unutmayın.

Sözleşmenizi yazılı olarak yapın ve bir nüshasını alın. Kredi kartı sözleşmeleri en az 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlenmek zorundadır. Sözleşmede, iyiniyet kurallarına aykırı ve tüketici aleyhine sonuçlar doğuracak  haksız şartlar varsa bu hükümler geçersizdir.

Kredi kartı kullanırken haklarımız nelerdir?

Mal ya da hizmetin kredi kartı ile satın alındığı durumlarda, satıcı sizden komisyon ve benzeri bir isim altında ilave ödeme yapmanızı isteyemez.  Kredi kartı faizinde bir artış yapılacaksa, bu durumun 30 gün önceden size bildirilmesi zorunludur. Ayrıca, artırılan faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamaz. Faiz oranının artırıldığına dair bildirimin size ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde eski borcunuzu öderseniz, faiz artışından etkilenmezsiniz. Asgari ödeme tutarını vadesinde ödeyemediğiniz takdirde, banka, gecikme faizi dışında sizi herhangi bir yükümlülük altına sokamaz.

Peki sık duyduğumuz kampanyalı satış sözleşmelerine ilişkin neler söyleyeceksiniz?

Gazete, radyo televizyon ilanı ve benzeri yollarla duyurularak yapılan kampanyalı satışlar, teslimatın daha sonra yapılacak olması nedeniyle tüketiciler için risklidir.

Özellikle fiyatı yüksek olan konut ve tatil amaçlı taşınmazlar ile otomobil, minibüs ve motosiklet gibi araçlar için düzenlenen kampanyalı satışlarda mutlaka kampanyalı satış izin belgesinin olup olmadığını kontrol ederek, sözleşme yapın.

Bu tür sözleşmelerin yazılı olarak düzenlenmesi zorunludur.

En az 12 punto ve koyu siyah harflerle basılmış olan sözleşmenizi iyi okuyun ve bir nüshasını alın.  Ödeme planı gibi sözleşmenin ayrılmaz bir parçası niteliğinde bir takım belgeler varsa, onları da istemeyi unutmayın.

Bu tür sözleşmelerde iyi niyet kurallarına aykırı olarak ve tüketici aleyhinde sonuç doğuracak haksız şartlar varsa bu hükümler geçersizdir. Sözleşme imzalandıktan sonra, içeriğin tüketici aleyhine değiştirilemeyeceğinin de unutmayın.

1. Haklarınız

Kampanyalı satışlarda malın teslimi ya da hizmetin yerine getirilme süresi , sözleşmenin düzenlendiği tarihten itibaren 12 ayı geçemez. Bu süre konut ve  tatil amaçlı taşınmazlarda ise 30 aydır. Kampanyalı satış sözleşmesi  imzaladıysanız , malı teslim alacağınız tarihe kadar yaptığınız ödemelerinizi satıcı sigorta ettirmek veya banka teminat mektubu vermek zorundadır.

Satıcı , kampanyalı satış konusu olan mal , garanti belgesi , tanıtma ve kullanma kılavuzu ile satılması zorunlu mallar kapsamında ise bu belgeleri size vermekle yükümlüdür.

Kampanyadan ayrılmaya karar verirseniz ,  bunu noter aracılığı ile ya da iadeli taahhütlü mektup ile satıcıya bildirin.  Satıcı ,  malın teslim tarihini geçmemek şartıyla ödemiş olduğunuz tüm bedel ve kıymetli evrakı size iade etmek zorundadır.

2. Sözleşmede bulunması gereken asgari koşullar kampanyalı satış sözleşmenizde;

• malın veya hizmetin vergiler dahil peşin satış fiyatının ,

• ödeme planının,

• kampanya bitiş tarihinin,

• malın teslim tarihinin,

• teslimat şeklinin,

• temerrüde düşmeniz halinde hukuki sonuçların,

• malın marka, model, renk ve benzeri ayırt edici özelliklerinin

yazılı olmasına dikkat edin.

3. Taksitli kampanyalı satış

Taksitli kampanyalı satışa katıldıysanız, sözleşmenizde toplam ödeme miktarı, taksit miktarı, faiz, gecikme faizi, vade sayısı, gibi bölümlere dikkat edin.

Bu bölümlerin satıcıyla uzlaştığınız şekilde doldurulmasına dikkat edin. Sözleşmeden ayrı olarak bir senet düzenlenecekse, her bir taksit için ayrı ayrı ve nama yazılı senet imzalayın. Yaptığınız ödemeler için mutlaka makbuz alın. Taksitli satışlarda, borçlandığınız toplam miktarı önceden ödeme hakkınız vardır. Bir veya birden fazla taksit ödemesinde de bulunabilirsiniz. Bu durumda gerekli faiz indiriminin yapılması gerekir.

Çok teşekkür ediyorum, Avukat İlkşan Urlu kredi tüketimine ilişkin çok önemli bilgileri bizlerle paylaştınız..

Ben teşekkür ediyorum Gülay Tunçel herkese , borçsuz ‘’bilinçli  kredi tüketimi ‘’ diliyorum, başarılar.

İnternet Ajans

En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder