29 Ocak 2013 Salı

Sorularla Faizsiz Konut Kredisi



1- Faizsiz konut kredisinden aldıgımız veya yaptıgımız eve ipotek konuluyor mu?

Yanıt:  Faizsiz konut kredisi ile almış olduğunuz eve banka tarafından ipotek konulmaktadır. 

2- İpotek konulmuş bir daire için faizsiz konut kredisi kullanabilir miyiz?

Yanıt: Maalesef üzerinde ipotek olan bir daire için faizsiz konut kredisi kullanılamamaktadır.

3- Kore gazisi eşi konut faizsiz konut kredisinden yararlanabilir mi?

Yanıt:  mevcut mevzuata göre “16/06/1985 tarih ve 3233 sayılı “04/07/1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun”, 12/04/1991 tarih ve 3713 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu” ile 10/05/1990 tarih ve 3645 sayılı “2985 sayılı Toplu Konut Kanunu’na Bir Ek Madde ile Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun” kapsamına giren, şehit olan veya hayatını kaybedenlerin aileleri ile malul olanlar yahut bunların ailelerine Toplu Konut Fonu’ndan açılacak faizsiz konut kredisi imkanından yararlanabilmektedir. Dolayısı ile maalesef kore Gazilerine şu an için bu imkan tanınmamaktadır.

4- Kooperatiften ev aldığımda faizsiz konut kredisi nasıl ödeniyor?

Yanıt:  faizsiz konut kredisi uygulama yönetmeliğinde Konut İnşaatlarının Seviyesini Belirlemede ve Hakediş Düzenlemede Esas Alınacak Puanlama Tablosu dikkate alınmak sureti ile Bankaca inşaat seviyeleri tespit edilerek bu tabloya uygun hak edişler karşılığında ödemelerin gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Bu hususta detaylı bilgi için bulunduğunuz ilde bu kredinin kullanılmasında aracı olan Ziraat Bankası şubesi ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

5- Harp malulleri faizsiz konut kredisi alabilir mi?

Yanıt:  Merhaba, maalesef henüz bu hususta herhangi bir düzenleme yapılmadı. Ancak aldığımız duyumlara göre harp ve ordu vazife malullerine yönelik şu an bir yasa çalışması var. Umarız bu çalışma ile size de bu hak tanınır. Mevcut mevzuatta yalnız 5434 sayılı yasanın 64. maddesi kapsamında Şehit yakınlarına faizsiz konut kredisi hakkı tanınmıştır.Aşağıda daha önceden harp malulü bir büyüğümüzün başvurusu neticesinde SGK’dan gelen gerekçeli yanıt yer almaktadır. Saygılarımla.
———————————————–
bilindiği üzere 21.09,1991 tarihli ve 20998 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren toplu konut fonundan şehit ailelerine, malülleri ile dul ve yetimlerine açılcak faizsiz konut kredisi yönetmeliği…
(x) 2)malüller için
3713 sayılı terörle mücadelede kanunu’nun 21. inci maddesi ve geçiçi 8.incimaddesi gereği 01.01.1968 tarihinden sonra memur ve kamu görevlilerinden yurt içinde ve yurt dışında görevlerini ifa ederlerken veya
sıfatları kalkmış olsa ile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanarak veya sakatlanarak malülül olanların
aşağıdaki öncelik sıralamasına göre
maaşa bağlanan malülün kendisini,ölümü halinde
maaşa bağlanan dul eşini
eşi hayatda değilse veya evlenmişse, maaşa bağlanan çocuklarını müştereken konut sahibi yapmak amacıyla fon’dan kredi verilir hükmüne amirdir.
aşağıda açıklanan nedenle ve yukarda bahsolunan kanunlar kapsamında aylık bağlanmadığından size bu kanunlar kapsamında aylık aldığınıza dair belge tanzim edilerek gönderilmemiştir.

6- Şehit kardeşiyim şehit olan abim evli. Babam faizsiz konut kıredisi çekip ev alabilir mi babamın bir evi var teşekürler.

Yanıt:  Toplu konut fonu’ndan Şehit ailelerine, malulleri ile, dul ve yetimlerine açılacak faizsiz konut kredisi yönetmeliğine göre Şehit ailelerinin faizsiz konut kredisinden yararlanmasında öncelik sıralaması aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

“Aşağıdaki öncelik sıralamasına göre,
– Maaşa bağlanan dul eşini,
– Eşi hayatta değilse veya evlenmişse, maaşa bağlanan çocuklarını müştereken,
– Bunlar bulunmadığı takdirde, maaşa bağlanan bakmakla yükümlü olduğu baba veya anasını,
konut sahibi yapmak amacıyla Fondan Kredi verilir.” hükmü yer almaktadır.
Bu çerçevede faizsiz konut kredisinden Şehidin dul eşi hak sahibi olarak yararlanabilecektir. Ayrıca faizsiz konut kredisi kullanımında hak sahibi üzerine herhangi bir gayrimenkul bulunmasının hakkın kullanımına negatif bir etkisi bulunmamaktadır.

7- Uzm.J.Çvş iken 2000 yılında operasyonel faaliyete giderken araç kazası geçirdim. 2002 yılında vazife malulü olarak emekli oldum. Ağustos 2012′den başlamak üzere aralık 2012 de hesabıma emsal maaşı yatırmışlar. Emsal maaşından yararlandığımdan dolayı Faizsiz konut kredisinden de yararlanabilir miyim?

Yanıt:  Anlatımınıza göre emsal maaş aldığınızdan 3713 s.k. kapsamına alındığınız görülmektedir. Hayırlı olsun. Bu çerçevede iş hakkı, faizsiz konut kredisi hakkı gibi malul Gazilere tanınan haklardan bundan böyle yararlanabileceksiniz. 

8- Ben köyümüzde bir ev var onu almayı düşünüyorum. Belediye eve 50,000 tl diyor. ben evi 40 alsam dair faiz konut kredisindeki 65,000 tl nın hepsini alabilir miyim.

Yanıt:   Almayı planladığınız ev iskan ruhsatı olan (arsa tapulu veya gecekondu tarzı olmayan) ev ise bu daireyi almak sureti ile faizsiz konut kredisinin tamamından yararlanabilirsiniz. 

9- Faizsiz konut kredisi için nereye başvurmalıyız? İstedigimiz yerden konut alma hakkımız var mı yoksa sadece tokiden alım için mi geçerli?

Yanıt:  faizsiz konut kredisi ile istediğiniz yerden daire alabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken husus iskan ruhsatının olmasıdır. Yani biliyorsunuz arsa tapulu gecekondu tarzı apartmanlar bile bulunabilmektedir. Daireyi almanızdan (tapu tescilinden itibaren) 1 yıl içerisinde bu krediyi kullanabilirsiniz. Yalnız burada yaşanılan en büyük sıkıntı daireyi aldıktan (tapu tescilinden) 2 ay sonra bu kredinin hesaba yatırılmasıdır. Bu durumda evi satan kişi parayı 2 ay sonra almayı kabul etmeyebilmektedir. Yani elinizdeki nakit paranızla daireyi aldıktan sonra krediyi kullanacağınızdan faizsiz konut kredisi hesabınıza yattığında o meblağı alternatif yatırım alanlarında değerlendirmeniz gerekmektedir. 

10- Ben Şehit eşiyim faizsiz konut kredisinden yararlanabileceğim söylendi… Benim kendime ait bir evim var ve tapusu benim üzerime 3 aylık bir tapu ben bu tapuyu kulanarak krediden faydalanabilir miyim? 
  
Yanıt: Tapu tescil işlemini gerçekleştirdiğiniz günden bu yana 3 ay geçmiş. Bu işlemde tapu tescilinden itibaren 1 yıl içerisinde başvurmanız gerektiğinden herhangi bir sorun görünmüyor. Sizin üzerinize tapu tescili yapılmış daireniz için de faizsiz konut kredisinden yararlanabilirsiniz. Başvuru için SGK’dan almış olduğunuz hak sahipliği belgesi, tapu vs. diğer belgeler ile birlikte bulunduğunuz ildeki faizsiz konut kredisi ile ilgilenen Ziraat Bankası şubesine müracaat edebilirsiniz. Gitmeden önce telefon ile arayın ve hangi belgelerin gerektiğini öğrenerek hazırlıklı gidin ve başvurunuzu gerçekleştirin. Yaklaşık 2-3 ay içerisinde meblağ hesabınıza yatırılmış olacaktır.

11- Amcam Gazi faizsiz konut kredisinden yararlandı. Yaklaşık 10 yıl oldu. 10 yıldır bu kredinin taksitleri maaşından kesiliyor. Ne kadarlık bir sürenin veya ne kadarlık bir tutarın kaldığını bir türlü öğrenemiyoruz. Acaba kalan süreyi ve tutarı nereden öğrenebiliriz. 

Yanıt:  Ziraat Bankası Ankara Bilkent Plaza Şubesini             0 (312) 266-7455       no’lu telefondan arayarak mevcut borcun erken kapanması durumunda ne kadar anapara borcu kaldığını Gazi amcanız arayarak öğrenebilecektir.

12- 2330′a bağlı asayiş olayı neticesinde babam ŞEHİT oldu. Bizlere iş hakkı yok her halde. Peki biz vaktinde faizsiz konut kredisi kullandık 2. kez yararlanma imkanımız var mı?

Yanıt: Evet maalesef size yönelik bir iş hakkı düzenlemesi bulunmamaktadır. 2. kez faizsiz konut kredisinden yararlanılması ile ilgili hiç bir düzenleme mevcut olmadığı gibi mevcut uygulamada da böyle bir durum söz konusu değildir.

13- 2013 yılı faizsiz konut kredisi bedeli ne kadardır?

Yanıt: 73.000 tl. olarak belirlenmiştir.

Gazi Haber

En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder