14 Ocak 2013 Pazartesi

Kredi Faizleri Düşecek mi ?



Kredi faizleri düşecek mi? Tüketici kredileri faizlerinin önündeki en büyük engel ne?
Bankacılara göre BDDK Başkanı’nın “Yüksek buluyorum” diye eleştirdiği bireysel kredi faizlerindeki düşüşün önündeki en büyük engel, hizmet ve komisyon gelirleri. Sektör, yasayla komisyona sınır gelir endişesiyle faizde geri adım atmıyor.

Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasıyla birlikte artan para girişiyle Hazine tahvili faizleri yüzde 6'nın altına inerken, Türk Hazinesi dolar bazında 10 yıllık yüzde 3.47 gibi tarihi düşük seviyeden borçlandı. Ancak yaşanan bu faiz düşüşü özellikle tüketicikredilerinde yeterince kendini hissettirmedi. BDDK Başkanı Mukim Öztekin de cuma günü “Bireysel kredi faizleri gerçekten yüksek” diyerek bu duruma dikkat çekti. İhtiyaç kredilerisegmentinde yıllık faizler ortalama yüzde 15-16, otomobilde 13-14, konutta ise 10-11 seviyelerinde bulunuyor. 

Toplam Gelirin % 14'üne Ulaştı 

Peki bireysel kredilerde BDDK Başkanı'nın da dikkat çektiği bu oranlar daha da aşağıya gelecek mi? Bankacılar bu soruya 'Hayır' yanıtını veriyor. Tüketici kredileri faizlerinin önündeki en büyük engelin ise son dönemde sık sık gündeme gelen ücret ve komisyon gelirlerinde yapılması düşünülen düzenlemeler olduğu belirtiliyor. Bankaların toplam gelirleri, faiz gelirleri ve faiz dışı gelirlerden oluşuyor. Faiz dışı gelirlerde kısıtlama gündemdeyken ve iç kaynak maliyetlerinin bir türlü ucuzlamadığı bir ortamda bireysel kredi faiz oranlarında herhangi bir düşüş beklenmiyor. Ücret ve komisyonlar bankaların toplam gelirlerinin yüzde 13.8'ini oluştururken, Eylül 2012 itibarıyla 11 milyar TL'ye ulaştı. 

Maliyetler Ve Batık Normale Dönmeli 
Recep Atakan Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı 

Kredi faizleri enflasyona ve Merkez Bankası'na göre yüksek. Ama bunun nedeni bankaların çok faiz kazanması değil, mevduat faizlerinin yüksek olması. Mevduatın munzam yüküyle birlikte yüzde 9'lar civarında maliyeti var. Bankalar, mevduatta vatandaşa enflasyon civarında net faiz verebilmek için stopaj yükünü üzerlerine alıyor. Üzerine küçülen bir ekonominin kredi batık yükünü hesapladığımızda faiz yüksek oluşuyor. Faizlerin düşmesi için kaynak maliyetinin ve batık oranının normale dönmesi gerekiyor. 

Kredi Faizlerinde Düşüş Beklemiyorum 
Abdurrahman Özciğer Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı 

Bankalarının kaynağı hâlâ ağırlıklı olarak mevduat tabanlı. Faizi belirlerken temel unsurumuz mevduat maliyeti. Bir de zorunlu karşılıklarla gelen maliyetler var. Dolayısıyla bireysel kredilerin faiz oranlarının aşağı düşmesi için mevduatta maliyetlerin daha da aşağıya düşmesi gerekiyor. Bu yüzden faizlerin daha da düşmesini beklemiyorum. Mevcut seviyeler makul. Tabii ki önümüzdeki dönemde kaynak maliyeti düşerse, bankalar da bunu müşteriye yansıtır. 

En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder