Bankalardan konut kredisi , ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi almak isteyen vatandaşlarımıza Yazarımız Ünsal Ban'dan önemli tüyolar. İşte o yazı...
Ülkemizin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi sonrasında artışa geçen para girişi, Hazine tahvil faizlerinin yüzde 6 seviyesinin altına inmesini sağladı.
Merkez Bankası da buna paralel olarak faiz indirimine gitti.
Amansız Bir Yarış
Geçtiğimiz yıl kârlarının büyük bir çoğunluğunu kredi faizlerinden elde eden bankalar ise ellerindeki kredikaynaklarını azaltmak ve kârlılıklarını bir miktar daha artırmak adına amansız bir yarış içine girdi.
Tüketici kredi faiz oranlarındaki düşüş eğilimi ağustostan bu yana devam ediyor... Bugün için kredi kullanım maliyeti bir yıl öncesine göre yüzde 30-35 düşük.
Pekiii... Bu seviyeler kredi kullanımı için iyi mi?.. Krediyi şimdi mi çekmeli yoksa biraz daha mı beklemeli?
Soruların Cevabı Basit
Sistemin işleyişine baktığınızda meseleyi anında çözersiniz. Öyleyse bakalım o işleyişe: Bankalar genellikle kaynağın büyük bir bölümünü Hazine’ye borç verir, geriye kalan kısmını da başta özel sektör olmak üzere tüketicilere konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi şeklinde kullandırır.
Ağırlıklı kısımlardan birini oluşturan “özel sektöre verilen kredilerde” seçicilik ön plana çıkar.Kredi olarak verilen miktarlar büyüdükçe kredi kullandırılacak işletmenin finansal yapısı daha da derinden incelenir.
En hassas nokta
Kredinin geri dönmeme riski yüksek olan işletmelere kredi vermekten kaçınılır. Durum böyle olunca da... Evet, hassas noktaya geldik; kredi olarak kullandırılması gereken kaynaklar bankaların elinde kalır!.. Denklem gayet basit: Bankalar ne kadar çok kredi kullandırırsa o kadar çok kâr ederler.
Ellerindeki kaynakları kredi şeklinde değerlendiremedikleri takdirde ise zarar yazmak durumunda kalırlar. Mesele bu..
Acil Durum Yoksa Aceleci Davranmayın
Sistem, bankaları tüketici kredi faiz oranlarını daha da düşürmeye itiyor. Bu da tüketiciye yarıyor!.. Uzun lafın kısası, tüketici kredi faiz oranları -anormal gelişmeler olmadıkça düşmeye devam eder. Bundan dolayı kredi çekmek için “aceleci” davranmaya gerek yoktur!..
Yalnız... Konut almayı düşünen vatandaşlarımızın biraz daha ince hesaplar yapmaları ve duruma göre ellerini çabuk tutmaları gerekebilir. Şöyle bir hesap yapalım: Üç ay önce 75 bin lira konut kredisi çeken bir vatandaşımız, 1060 lira taksit ödüyordu.
İyi hesap şart Bugünkü faiz oranları ile (yüzde 0.79) ödenecek aylık tutar 979 liraya inmiş oluyor. Aylık kazanç; 81 lira. Burası iyi. Ancak bir de KDV oranlarındaki artış meselesi var. Bu artış da, 75 bin liralık konutun 87 bin liraya çıkmasına sebep oluyor!..
Konut almak için kredi çekerek ev almayı düşünen vatandaşımızın hesabını iyi yapması gerekiyor yani... Bu hesap kitap meselesi; konut almak isteyenler, karşılarına çıkan gerçekten “fırsatsa” ellerini biraz çabuk tutsunlar. Acil durumu olmayanlar bir süre daha beklerlerse daha düşük oranlarda kredi kullanırlar.
Bugün Gazetesi
En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.
En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder