30 Ocak 2013 Çarşamba

Konut Kredilerinde Eş Rızası Uygulaması Devam Edecek



Yeni düzenleme ile ticari kredilerde eş rızası aranmayacak ancak konut ve otomobil gibibireysel kredilerde aranmaya devam edilecek.

Banka kredilerinde aranan eş rızası kriteri için yapılan yeni düzenlemeye göre ticari kredilerde eş rızası uygulaması kaldırılacak, otomobil ve konut kredileri gibi bireysel  kredilerde uygulanmaya devam edecek.

Borçlar Kanunu’nun, 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi ile birlikte ortaya çıkan, banka kredilerinde ‘eş rızası’ aranmasına ilişkin hüküm, ‘kısmen’ kaldırılıyor. Ticari nitelikteki beş kalemde kullanılan banka kredilerinde eş rızası aranmazken, konut kredileri ve ihtiyaç kredilerigibi kredilerde eş rızası aranmaya devam edilecek. Çalışmaları süren yeni düzenlemeye göre, Borçlar Kanunu’nda yapılacak tek maddelik değişiklikle banka kredileri ticari ve ticari olmayan krediler olarak ikiye ayrılacak. Ticari kredilerde eş rızası aranmayacak. Eş rızası aranmayacakkrediler, şirket ortaklarının kullandığı yatırım, işletme kredilerinden oluşacak. Ayrıca, tarım, hayvancılık, esnaf  ve KOBİkredilerinde de eş rızası aranmayacak. Yine bir şirketin ortakları, şirket üzerine kullandıkları kredilerde, eşlerinin rızasını almak zorunda kalmayacaklar.

Aile Birliğine Katkı Sağlayacak

Kadınlardan gelen talepler üzerine, özellikle bireysel kredilerde eş rızasının aranmasına devam edilmesi kararlaştırıldı. Aile birliğinin oluşmasına katkı sağlayan, konut, araç, ihtiyaç kredilerinde eşlerin rızası aranacak. Bir aile reisi, eşinin rızası olmadan otomobil veya konut kredisi kullanamayacak. Ya da arkadaşı için kefil olamayacak. Özellikle ortak kullanılan gayrimenkullerin alımında veya ortak harcamalarda kullanılan kredilerde, eşlerin mutlaka rızaları aranacak. Borçlar Kanunu’nda eş rızasını kaldıran düzenlemenin kaçak akaryakıt ile mücadele yasa tasarısının TBMM’de görüşmeleri sırasında, tasarı metnine eklenmesi planlanıyor.

Eşi Arkadaşına Kefil Olan Ev Hanımının Sitemi

Eş rızasını destekleyenlerden ev hanımı Arife Sağlam, hikayesini şöyle anlattı: “Eşim ayakkabıcılık yapan esnaf arkadaşını kurtarmak için kredi çekmesine yardımcı oldu. Evimizi de teminat gösterdi. Çekilen krediyle arkadaşı, bütün borçlarını temizledi. Ancak önce borçlarını aksatmaya sonra da ödememeye başladı. Neticede iflas gösterdi. Tabii olan bize oldu. Ev gitti. Şu an boşanma davamız sürüyor. Benim gibi çok örnek var. Başka ailelerin mağdur olmaması için eş rıza şartı, taviz verilmeden devam etmelidir.”

Emlakcıdan

En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder