21 Ocak 2013 Pazartesi

Kentsel Dönüşümde Kredi Desteği İçin İlk İmza Atıldı



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İş Bankası’yla kentsel dönüşümde kullanılacak finansman desteği için ilk imzayı attı. Konut kredilerinde yüzde 4, işyerinde ise yüzde 3 faiz desteği sağlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilerde sağlanacak faiz desteğine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye İş Bankasıarasındaki protokolün imza törenine katıldı.

Kentsel dönüşümde önemli bir adım attıklarını söyleyen Bayraktar, yıllardır devam eden kentsel dönüşüm sürecini 6306 sayılı kanunla daha güçlü ve olmazsa olmaz bir hale getirdiklerini belirtti.
Türkiye’deki şehirleri çevre ile uyumlu bir biçimde modern hale getirmenin kendi sorumluluklarında bulunduğunu aktaran Bayraktar, “Böylece önümüzdeki süreçte ekolojik dengeyi koruyan, çevreye duyarlı şehirler oluşacak. Şehirlerimiz modern görünüm fotoğrafı verecek” dedi.

Vatandaşlara evlerini tespit ettirmeleri  çağrısında bulunan Bayraktar, “Sonra gelin, banka size kredi verecek. Bir banka ile anlaşma yaptık,  birçok bankayla da yapacağız. En düşük faizli krediyi kim veriyorsa oradan gidin kredi alın, kredinin faizinin yüzde 4’ünü, yarısına yakınını biz ödeyeceğiz. Diğer tarafını da belki müteahhitle anlaşma yaparken müteahhit karşılar. Yani hiçfaizsiz kredi alma imkânı doğacak” diye konuştu.

KDV Uygulaması Yok

Bakan Bayraktar, “İmar, ruhsat, harçlar, kefil, kira yardımı ve hatta yeni konut satışlarında KDV var. Afet kapsamında KDV uygulaması yok. Her konuda belki bu argümanları daha da artırmanın gayreti içinde olacağız. Bu açıdan İş Bankası’na da teşekkür ediyorum. İnşallah faizleri biraz daha aşağı çekerler” dedi.

500 Bin Lirayı Geçmeyecek

Dönüşüm kapsamında bakanlığın, 13 Ekim 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bankalarca 31 Aralık 2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yıllık yüzde 4, iş yeri kredilerinde yıllık yüzde 3 faiz desteği uygulandığını belirten İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise, protokolün bir ilk olduğunu söyleyerek, “Azami kredi vadesinin, en fazla 2 yıl ödemesiz dönemi de içerecek şekilde konutta 10, iş yerinde 7 yıl olacağı, hak sahipliği bazında konut ve iş yerinde 100 bin, güçlendirmede 50 bin lira olmak üzere toplamda destek sağlanacak kredi tutarı 500 bin lirayı geçemeyecek” dedi.

Aylık % 0.45-0.50 Faiz Olacak

Bali, şunları söyledi: “Piyasa koşullarına göre değişken olmakla birlikte, bakanlığımızın sağladığı 4 ve 3 puanlık faiz desteğinin haricinde uygulayacağımız oranı, bugünkü göstergelerle bakıldığında yüzde 0.45 ile yüzde 0.50 bandında aylık oranlar düzeyindedir ve 120 ay vade içindir. İş yerlerinde 84 ay vade söz konusu.”

9 Bankayla Daha Protokol İmzalanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, dönüşümde bakanlık nezdinde sağlanacak faiz desteğinde İş Bankası’nın ardından yeni bankaların gelebileceğini ve protokol yaptıkları bankaların kredi faiz oranlarını günlük olarak internet sitelerinden duyuracaklarını açıkladı..

Bu protokolün birincisini İş Bankası ile imzaladıklarını açıklayan Gürgen, “Bize bugüne kadar 7 resmi müracaat var. 8 tane  mutabakata vardığımız kurum var. Özellikle Halkbank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk, Garanti Bankası, Şekerbank, Ziraat Bankası, Akbank,Vakıflar Bankası’yla da önümüzdeki günlerde protokolleri aktedeceğiz” dedi.

304 Bina Tespit Edildi

Tespit için 175 kuruluşu lisanslandırdıklarını açıklayan Gürgen, sayının 199’a çıkacağını söyledi. 17 ilde şerh konulan yapıların yıkımının başladığını hatırlatan Gürgen, “İstanbul dahil 17 ilde 304 bina riskli olarak tespit edildi” dedi.

Emlak Konut’tan 4 Bin Konutluk İki Dev İhale

Emlak Konut GYO, İstanbul’un iki önemli lokasyonundaki arazilerini ihaleye çıkarıyor. Son dönemlerin popüler bölgesi Başakşehir ve Avcılar’da bulunan ve gelir paylaşımı modeliyle ihaleye sunulacak arsalarda 4 bin konutun inşa edilmesi bekleniyor.
İhaleler 30 Ocak ve 20 Şubat tarihlerinde Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğü’nde yapılacak.
İhalesi 30 Ocak tarihinde yapılacak olan İstanbul Başakşehir’de bulunan arsa, Olimpiyat Stadı’na yakınlığıyla dikkat çekiyor. Arsa, ayrıca Kayaşehir Toplu Konut Alanı’na, 3 bin yataklı Sağlık Kenti’ne, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ne ve Tema Park’a yakın bir konumda bulunuyor. Arsa, 227 bin 528 metrekare alana ve 111 bin 693 metrekare inşaat imarıyla, en büyük projeleri arasında yer alacak.

Yüzde 1 KDV Uygulanacak

Yüzde 50’si ticaret alanı olarak da kullanılabilecek arsa, havaalanına ve CNR Expo Fuar ve Kongre Merkezi’ne de yaklaşık 20 dakikalık mesafede konumlanıyor. 
Emlak Konut GYO’nun bir diğer ihaleye sunacağı arsa, Avcılar TEM çıkışı yolu üzerinde ve bağlantı yollarının kesiştiği noktada bulunuyor. TEM Otoyolu’na cepheli ve Bahçeşehir Toplu Konut Alanı’nın karşısında bulunan arsa, 141 bin 200 metrekare emsale esas büyüklüğe ve 96 bin 800 metrekare imar alanıyla dikkat çekiyor.

Ispartakule TEM gişelerine 5 dakika, Havaalanına 20 dakika, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ne 10 dakika, toplu ulaşım araçlarına da yakınlığıyla dikkat çeken arsanın hemen yanında, Ardıçlı Evleri, TEM’in karşısında Bahçeşehir Toplu Konut Alanı, Ispartakule Toplu Konut Alanı bulunuyor. Arsalarda geliştirilen projelerde KDV oranı ise yüzde 1 olacak.

İşyeri ve Konut Üretimine Uygun

Ofis, ticaret ve konut alanı olarak belirlenen ve iki parselden oluşan arsada, konut, iş merkezi, ofis, alışveriş merkezi, otel, , banka, finans kurumları, uluslararası şirketler, medya kuruluşları, özel kreş, özel eğitim tesisi, özel sosyo-kültürel tesis, özel sağlık tesisi gibi ticaret imkânı sunan üniteler, bağımsız olarak da yapılabilecek. 

İhaleler Genel Müdürlükte

Avcılar’daki arsa ihalesinin birinci oturumu 20 Şubat 2013 Çarşamba günü saat 14.30’da, Başakşehir’deki arsa ihalesinin birinci oturumu ise 30 Ocak Çarşamba günü saat 14.30’da, Emlak Konut GYO’nun Ataşehir’deki Genel Müdürlük Binası’nda gerçekleştirilecek. Her iki ihale de Açık İhale (Kapalı Zarf Teklif Alma ve Pazarlık – Açık Artırma) usulüne uygun yapılacak.

‘Enerji Kimlik Belgesi Konuta Değer Katacak
        
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının tüm binalarda zorunlu olmasıyla binanın enerji performansının, ev sahipleri için konutlarını satarken ve kiralarken önemli bir kıstas olacağını bildirdi.

Yörük, binasının enerji sınıfını yukarıya taşımak isteyenler için ısı yalıtımının şart olduğuna, enerji verimliliği yüksek binaların ev sahiplerine evlerini kiralarken veya satarken daha büyük avantajlar sağladığına dikkati çekti.

Yakında Türkiye’deki binaların tümünde yaygınlaşacak Enerji Kimlik Belgesi ile bir binanın ne kadar enerji harcadığını öğrenmenin mümkün olacağını belirten Yörük, “1 Ocak 2011’de yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince yeni binaların hepsinde zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi’ni, eski binalar da 2017 yılına kadar almak zorunda. Bu uygulama, enerji tasarrufu için atılmış önemli bir adım” dedi.

Konutunun daha değerli olmasını isteyen herkesin binasını A enerji sınıfına taşımaya çalışacağını söyleyen Yörük, “Binasının enerji sınıfını yukarıya taşımak isteyenlerin öncelikli listesinin başında ise ısı yalıtımı yaptırmak geliyor. Çünkü konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor. Nitelikli bir ısı yalıtımıyla ısınmak için harcanan bu enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlanabiliyor” diye konuştu.

Günün Projesi : Villa Gizli Bahçe

Tuzla’da peşin ödemede yüzde 10 indirim yapıyor

Dumankaya İnşaat’ın İstanbul’un büyük gelişme gösteren cazibe merkezlerinden Tuzla Aydınlı’da hayata geçirdiği Villa Gizli Bahçe projesinde satışlar devam ediyor.  Yaklaşık 51 dönüm arazi üzerinde toplam 49 villadan oluşan projede 24 ikiz villa ve 1 adet tek villa yer alıyor.

Orman havası ile İstanbul’un karmaşasından uzak bir hayat imkânı sunan Villa Gizli Bahçe projesinde her villanın kendine ait havuz ve otoparkının yanı sıra ortak kullanıma açık havuz, güneşlenme terasları, sosyal tesisler ve bahçeler de bulunuyor. Projenin adının Gizli Bahçe olmasının nedenini açıklayan Dumankaya İnşaat Pazarlama Direktörü Ufuk Kayador, “Buraya “gizli bahçe” diyoruz çünkü bu bölgede hayata geçirdiğimiz diğer projeler sayesinde bölgenin adı artık “Gizli Bahçe Bölgesi” olarak anılıyor. Villalarımız da bu bölgede yer alıyor. Villalar İstanbul’un içinde ama İstanbul’dan uzak yaşamak isteyenler için ideal bir fırsat sunuyor. Hem İstanbul’a çok yakın olacaksınız hem de İstanbul’un kargaşasından uzakta sakin bir dünyada yaşayacaksınız” dedi.

Banka kredisi kullandırılan projede, ayrıca peşin ödemelerde yüzde 10 imkânı sağlanıyor.

Egeboyu’nda Teslimler 2014’te Başlayacak

Ege yaşantısını İstanbul’a getiren Egeboyu projesinde konut teslimleri önümüzdeki yıl yapılacak. İlk etap teslimlerinin 2014 yılının Haziran ayında gerçekleşeceği proje 40 bin 548 metrekarelik arsa üzerinde yükseliyor.

Projenin ikinci etap teslimleri ise 2014 yılının Ekim ayında yapılacak. 1 ila 12 katlı 17 bloktan oluşan Egeboyu projesinin inşaat alanı 114 bin 390 metrekare olarak belirlendi. Eviya Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen projede 644 konut yer alıyor. Stüdyolardan 4+1'lere kadar farklı ev tipleri bulunan Ege Boyu projesinde peşin alımlarda yüzde 12 oranında indirim yapılıyor.

Meridian Business’ta 260 ofis tasarladı

Varyap Meridian Business’ta 2012 fiyatları 21 Ocak’a kadar devam ediyor. 5 yıldızlı otel-spa-kongre merkezinin de hizmete gireceği Varyap Meridian Business’ta 260 adet ofis yer alıyor. Projedeki teslimler ise 3 ay sonra başlayacak.

Satışa açılan ofislerin yüzde 70’inin mali müşavirlik firmaları, bilişim, sigorta, faktoring şirketleri tarafından tercih edildiği Meridian Businees’ta, 21 Ocak’a kadar 2012 fiyatları geçerli olacak. 53 ile 930 metrekare arasında değişen büyüklüklerde ofis seçeneği bulunan Meridian Business’ta ofisler yüzde 18 KDV dahil 398 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Florya’da 48 Ay Sıfır Faizli Ödeme Seçeneği

Aydınlı, Metal Yapı Konut, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle yapılan Koru Florya Evleri projesinde yüzde 1 KDV devam ediyor. Florya’nın son büyük konut projesi olma özelliğini taşıyan Koru Florya Evleri projesi 86 bin metrekarelik alana kuruluyor. 301 mağaza, 298 konuttan meydana gelen KoruFlorya projesinin toplam inşaat alanı 280 bin metrekare olarak belirlendi. Projede 52 farklı daire tipi yer alıyor. KoruFlorya’da daire tipleri 3+1’den 7+2’ye kadar farklılık gösteriyor. Projede yüzde 40 peşinatla 48 ay vade farksız taksit imkânı sunuluyor.
KoruFlorya, ödüllü İngiliz mimarlık ofisi Broadway Malyan ile Türk şirketler Kraft Mimarlık ve Kreatif Mimarlık’ın imzası taşıyor.

Emlakta Değeri Arsa Değil Bina Belirler

Konutlarda uygulanacak KDV oranının, arsa metrekaresi üzerinden hesaplanmasına ilişkin yapılan düzenlemenin, emlak sektöründe kaliteli projelerin sayısını düşüreceği endişesini dile getiren
Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, “Maliyeti düşürmek için kaliteli üretimden uzaklaşılacak. Nitelikli projelerin sayısı azalacak. Kentsel dönüşüm düşlerimiz bu kararın etkisi ile hedeflediğimiz beklentinin altında kalacak” dedi.

Özkök düzenlemeye ilişkin şunları dile getirdi: “İstanbul’da metrekaresi 1000 liranın altında arsa bulmak neredeyse imkansız. Bu durumda yeni yapılacak konutların hemen hemen tamamında yüzde 18 KDV uygulanacak. Bu kararın sektöre etkilerini zamanla göreceğiz.”

Milliyet

En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder