15 Ocak 2013 Salı

Markalı Konutları Yüzde 18 KDV Vuracak



Yeni KDV düzenlemesinin en fazla markalı konut üretimini etkileyeceğini belirten Işık Gökkaya, “Yeni düzenleme ile başta İstanbul olmak üzere neredeyse tüm markalı konutlarda KDV oranı yüzde 18 olacak. Bu maliyet artışı da doğal olarak fiyatlara yansıyacak” dedi

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, konut sektöründeki yeni KDV düzenlemesinin 1 Ocak 2013’ten itibaren ruhsatı alınan ya da ihalesi yapılan konutları kapsadığını belirterek, ”Yeni düzenleme ile başta İstanbul olmak üzere neredeyse tüm markalı konutlarda KDV oranı yüzde 18 olacak. Bu maliyet artışı da doğal olarak fiyatlara yansıyacak. Dolayısıyla 2014’te sektörde yüzde 25-30 daralmadan bahsedebiliriz” dedi.

Alınan konutun ruhsatı bu tarihten önce alınmışsa, KDV’sinin eski düzenleme üzerinden ödeneceğini vurgulayan Gökkaya, 9 büyükşehir dışındaki konutlarda KDV oranının değiştirilmediğini, bu iller dışında, KDV oranının 150 metrekarenin altındaki konutlar için yüzde 1, 150 metrekareden büyük konutlar için ise yüzde 18 olacağını kaydetti.

İkinci el konutların satışında uygulanan KDV oranının değişmeyeceğini anlatan Gökkaya, ”Konutta KDV oranı konutun değeri ve metrekaresine göre değil, arsanın fiyatına göre belirlenecektir. Örneğin aynı arsaya küçük metrekareli konut ya da çok lüks bir konut yapılsa da aynı sınıflamaya girmektedir. 150 metrekareyi aşan konutlarda, büyükşehirde olsun ya daolmasın yüzde 18 KDV uygulanacak” diye konuştu.

Düşük KDV Talep Artırır

Gökkaya, yeni KDV düzenlemesinin uygulandığı konutların, 1 Ocak 2013’ten sonra ruhsatı alınan projelerin satışı ile birlikte piyasaya çıkacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Konutta KDV’nin yüzde 18’e çıkması ile yüzde 1 KDV’nin uygulandığı ruhsatlı konutlara talep artışı bekleniyor. Çünkü bu düzenlemeyle, yeni inşa edilecek konutlarla mevcut konutlar arasındaki fiyat farkı açılırken, stoktaki ruhsatlı projeler çok avantajlı konuma yükseliyor. Sektörde 2-3 yıl boyunca, yani mevcut stok eriyene kadar hem yüzde 1 KDV avantajı olan konutlar hem de yeni düzenlemeyle yüzde 18 KDV’nin geçerli olduğu konutlar aynı anda satılacaktır.”

Yeni düzenlemeyle başta İstanbul olmak üzere neredeyse tüm markalı konutlarda KDV oranı yüzde 18 olacağını söyleyen Gökkaya, “Bu da ciddi bir maliyet artışını gündeme getirecektir. Bu durum mevcut yeni konut stoku için bir avantaj sağlasa da geniş çerçevede pazarda maliyet, fiyat baskısı, sıkıntısı yaratacaktır. Kar marjlarının belirli sınırlarda oluştuğu konut sektöründe bu önemli maliyet artışı, doğal olarak fiyatlara da yansıyacaktır. Yeni düzenleme, konut pazarını olumsuz etkileyen ’belirsizlik’i ortadan kaldırırken, maliyet ve fiyat konusunda ise ciddi sıkıntılar yaratacaktır. 2013 ve 2014’te ruhsat sayılarında beklenen azalmaya ve 2014’te satışlarda gerilemeye bağlı olarak, 2014’te yüzde 25-30 daralmadan bahsedebiliriz” dedi.

Sıfır Konut Üretimi Azalır

Işık Gökkaya, birinci el konutlara talebin düşüşü ile konut üretiminin azalacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu: ”Konut ihtiyacı ikinci el konutlarla karşılanacak ve ikinci el konut fiyatları artacaktır. Yatırım amaçlı konut alımında azalma yaşanacaktır. Markalı konut satışlarının yüzde 30’u yatırım amaçlı gerçekleşmekteydi. Burada ciddi bir azalma olacaktır.Konut kredisi talebi azalacak, kullanılan konut kredileri yüzde 18 KDV’li finanse edilecektir. Konut talebi azalacak, ilişkili sektörler gelir kaybına uğrayacaktır.”

Dönüşüm Alanları Muaf

Maliye’nin ilgili düzenlemede yer alan önemli bir maddeyle kentsel dönüşüm kapsamında riskli bölge ya da riskli bina ilan edilen yerleri uygulama dışında bıraktığını ifade eden Gökkaya, ”Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki rezerv alanların, riskli alanların ve riskli binaların eski KDV düzenlemesine tabi olduğu belirtiliyor. Buna göre, bu alanlarda 150 metrekarenin altındaki konutlarda uygulanacak KDV yüzde 1’de kalmıştır.Türkiye’deki mevcut konutların yüzde 45’i sağlıksız olduğundan, yeni düzenlemeden kentsel dönüşümün istisna edilmesi olumlu karşılanmaktadır. Kentsel dönüşüm projelerine doğru bir kayış olacaktır” şeklinde konuştu.

Ağaoğlu’nda Yeni Hedef 2013’te Sıfır İş Kazası

Ağaoğlu, 2013 yılında muhtelif projelerdeki inşaat yerlerinde gerçekleştireceği 10 milyon 800 bin adam-saatlik iş üretiminde, sıfır iş kazası hedefliyor. Halen inşaatlarda gerçekleşen iş kazalarında Türkiye ortalamasının hayli altında yer alan Ağaoğlu, sıfır iş kazası için şantiye şeflerini ve mühendislerine eğitimler düzenliyor.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda her türlü tedbiri almayı öncelikli işleri olarak gördüklerini belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Bu doğrultuda çalışanlarımızı sürekli eğitimlerden geçiriyoruz. Olası kaza ve güvenlik risklerini artık tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Bu kapsamda Ağaoğlu My City Otel’de bir araya gelen ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ve Grubun CEO’su Hasan Rahvalı’nın yanı sıra, proje müdürleri ile şantiye şeflerinin katıldığı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı M. Recep Yazgan tarafından verilen seminerde, Grubun 2013 yılı iş güvenliği yol haritası da belirlendi.

İnsan Hayatı Her Şeyin Üzerinde

Seminere ilişkin bir açıklama yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, şunları söyledi:

 “Bizim için insan hayatı her şeyin üzerindedir. Bu nedenle tüm çalışmalarımızın merkezinde insan yaşamı var. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları sayesinde Ağaoğlu’ndaki iş kazaları ortalamasını Türkiye ortalamasının çok altına çekmeyi başardık. Türkiye’deki inşaatlarda kaza ortalaması 1 milyon saatte 3,1 iken Ağaoğlu şantiyelerinde bu oran 0,8 gibi çok düşük seviyelerde seyrediyor. Ancak bu da bizim için yeterli değil. Hedefimiz 2013 yılında Ağaoğlu inşaat sahalarında kaza oranını sıfıra indirmektir.”

Bayraktar, Marka Kentler Oluşturacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti, Bahçelievler İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği olduğu  "Bahçelievlerlilerle tanışma ve Birlik Gecesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin büyük bir kalkınma hamlesi içinde olduğunu belirterek, “Ülkemizde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Türkiye’nin gelişimine paralel bir şehircilik anlayışı ile marka kentler oluşturma hedefiyle çalışıyoruz” dedi.

Bayraktar ayrıca dönüşümün uzun bir süreç olduğunu ve mümkün olduğunca hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirterek, “Bu süreçte belediyelere, vatandaşlara özel ve kamu kuruluşlarına her türlü desteği vereceğiz. Gayemiz sadece binaları yenilemek değil. En önemli çalışma dönüşüm seferberliğimiz olacaktır” diye konuştu.

14 Milyon Konut Elden Geçirilecek

Kentler için zorunluluk haline gelen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaklaşık 14 milyon konutun elden geçirileceğini ve bunların 6,5 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirten Bakan Bayraktar, ülkemizde son 10 yılda konut açığının giderilmesi ve mevcut konut stokunun yenilenmesi kapsamında, ciddi uygulamaların da yapıldığını söyledi.

Konut kredisi Alırken Aile İçinde Borçlanın Önerisi

Ekonomik gelişmelere paralel kredi faizlerindeki düşüş, birçok aileyi konut alma planlarına yöneltirken, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne göre, konut kredisi kullanırken, olabildiğince aile yakınlarından borç almak faiz yükünü azaltıyor.

Konut kredisinde faizlerin yüzde 0,8’in altına kadar gerilemesi nedeniyle konut kredisi kullanacak ailelerin dikkatli hareket etmeleri gerekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün tüketicileri bilgilendirme amaçlı hazırladığı ”Tüketici Bilgi Sistemi”ne göre, az faiz ödemek için özenli davranmak büyük önem taşıyor. Düşen kredi faiz oranları ile kira ödemek yerine ev sahibi olma düşüncesinin ön plana çıktığı ve konut kredisi kullanımının hareketlendiği bu dönemde tüketicilere şu uyarılar yapılıyor:

Yüksek Krediden Kaçının

”Genellikle uzun vadeli ve yüksek tutarlarda kullanılan konut kredilerinde birçok alternatifin yer alması çoğu zaman tüketicilerde tereddütlere yol açarken, neticede vatandaşlar, bütçelerine uygun olmayan kredileri tercih edebiliyor. Konut kredileri kullanılırken kredi faiz oranı, vade süresi, komisyon ve masraflar gibi göz önünde bulundurulması gereken belli başlı hususlar bulunuyor. Daha iyi bir konut almak her insanın içindeki bir arzu olmakla birlikte, bu konuda gerçekçi davranmak çok önemlidir.

Gelecekte ödeme zorluğu yaşamamak adına ödeme imkanlarınızı aşan kredi kullanımından kaçınılmalıdır. Alınacak eve karar verildikten sonra konut kredisi için olabildiğince kendi kaynaklarınızı kullanmaya çalışınız. Ayrıca, bankalardan önce, eğer imkanınız varsa yakınlarınıza TL, döviz geliriniz varsa döviz olarak borçlanmak, üzerinizdeki faiz yükünü azaltacağından sizin için daha avantajlı olacaktır.”

Zorlu Center Yayınları Üçüncü Kitabını Çıkardı

Kültür ve sanata verdiği desteği 2013 yılında da sürdürmeyi hedefleyen Zorlu Center, yeni birsanat platformu yaratacak olan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’yle cağdaş sanatın gelişmesi için çeşitli çalışmalar yürütürken, Zorlu Center Yayınları’nın üçüncü kitabı “Making of: Architectural Objects” yayınlandı.
Kitap, mimar ve fotoğraf sanatçısı Cemal Emden’in fotoğraflarıyla belgelendiği bir proje olarak öne çıkıyor. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir proje olan “Making of: Architectural Objects”mimari malzemenin temeli olan hammaddenin özüne kadar iniyor. Eser, tanınmış uluslararası 10 mimarın yapılarından yola çıkarak malzemelerin özüne kadar iz sürüyor. Bu izi sürerken mimar ve fotoğraf sanatçısı Cemal Emden’in gözünden 300 fotoğrafla ve Maria Voyatzaki’nin metinleriyle yapım süreci belgeleniyor.

TOKİ, 4 Üniversite İçin İhale Düzenleyecek

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2013 yılına hızlı girdi. İdare yükseköğretimin altyapısını güçlendirmek amacıyla, yeni yılın ilk aylarında 4 üniversiteye idari ve eğitim binaları yapımı için ihaleye çıkıyor. Şırnak, Bartın ve Bozok Üniversiteleri için ocak ayında, Bülent Ecevit Üniversitesi için de şubat ayında ihale yapılacak. Şırnak’a inşa edilecek kampüste olimpik yüzme havuzu da bulunacak. TOKİ’nin Şırnak’ta yapacağı modern kampüs, bölgedeki öğrenciler için cazibe merkezi olacak.
TOKİ, yaşanabilir yerleşim birimlerinin yanı sıra sosyal donatıları da inşa ediyor.

Soyak Yeşil Konut Kredisi Vermeye Başladı

Soyak, Yapı Kredi işbirliği ile Avantajlı Yeşil Konut Kredisi dönemini başlattı. Yapı Kredi’den alınabilecek ‘Avantajlı Yeşil Konut Kredisi’ sayesinde Soyak Mavişehir Optimus’tan ev almak isteyenler avantajlı faiz oranıyla ev alma şansına sahip olacak. Bu avantajın yanı sıra, Yapı Kredi tarafından yeşil konut kredisi kullanan tüm tüketiciler adına, çevre koruma ve bu konudaki farkındalığı artırma adına ağaç dikimi de gerçekleştirilecek. Soyak-Yapı Kredi işbirliği fırsatından yararlanarak yeşil evlere sahip olanlar, hem yüzde 1 KDV oranı, hem de enerji masraflarından yapılan tasarrufla kredi geri ödemesinde de avantaj sağlayacak.

Konutları Yeni KDV Artışından Etkilenmedi

MVK Yapı’nın Kurtköy’de inşasına devam ettiği ev ve ofis yaşamını bir arada sunan Work Square projesi KDV artışından etkilenmedi. 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerin yer aldığı projede yüzde 1 KDV ile satışlar devam ediyor.

50 metrekare’den, 180 metrekareye kadar farklı büyüklüklerdeki dairelerin tasarlandığı projede toplam 351 daire bulunuyor. Projenin, 2014 yılının son çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.
Ev ve ofis amaçlı kullanılabilen dairelerin yanı sıra kat bahçeli dairelerin de bulunduğu projede, kapalı yüzme havuzu, hobi salonu, SPA, çocuk oyun olanları, toplantı ve seminer salonlarına yer veriliyor.

Milliyet

En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder