11 Aralık 2012 Salı

Tefeciler Bankaların Kara Listesini Şube Müdürü İşbirliğiyle Deldi




Tefeciler, bazı bankaların şube müdürleriyle anlaşarak ‘kara liste’deki vatandaşa 10 bin TL’ye kadar kredi çıkarıyor. Tefeciler, ev, araba almak isteyenleri de paravan şirketten sigortalayarak yüksek maaşlı gösteriyor.
Nakite sıkışan vatandaşa yüksek maliyetli para satan tefeciler, her türlü yolu deniyor. STAR’ın dün gündeme getirdiği akıllı telefon karşılığında ‘iPhone tefeciliği’ yapan dolandırıcıların kullandığı başka bir yöntemin de ‘şubeden rahat para’ olduğu ortaya çıktı. Akıllı telefon tefeciliğinde telefon başına sadece 1.300 lira veren dolandırıcılar, daha yüksek miktarlı nakite ihtiyacı olan vatandaşlar için bu yöntemi izliyorlar. Tefeciler, bazı bankaların şube müdürleriyle işbirliği yaparak, ‘kara liste’de olmasına rağmen vatandaşa 10 bin liraya kadar kredi çıkarıyorlar. Karşılığında ise yüzde 10 komisyon alıyorlar. Kredinin yıllık faizini de eklediğinizde tefeci aracılığıyla alınan banka kredisinin yıllık faizi yüzde 20’ye ulaşıyor. 10 bin liranın üzerindeki yüksek kredilerde ise paravan şirketler üzerinden sigortalı yapılan vatandaş yüksek maaşlı gösteriliyor.

Vatandaş Yıllık % 20 Faiz Ödüyor

Kendilerine ‘aracı kurum’ diyen ve kurdukları internet siteleri ve bloglar üzerinden nakit ihtiyacı olan vatandaşa ulaşan bu tefeciler, anlaştıkları şube müdürlerinin inisiyatifi ile kredi alması mümkün olmayan vatandaşa kredi çıkarıyor. Bazı bankalar 10 bin liraya kadar olan kredileri şube müdürünün onayına bırakabiliyor. Aracı kurum denilen fırsatçılar ise banka müdürleri ile kredi üzerinden komisyon alma şartı ile anlaşıyor. Genellikle yüzde 10 komisyonla çalışan bu fırsatçılar çıkan kredi üzerinden aldıkları komisyonu şube müdürü ile yarı yarıya paylaşıyor. Vatandaşın zor durumunu fırsata çeviren bu kişiler kredi üzerinden aldıkları komisyon oranları yetmezmiş gibi bir de kredi başına 50 TL haberleşme bedeli adı altında para talep ediyor. Vatandaş, 10 bin liralık ihtiyaç kredisi için bankaya aylık yüzde 1.25 faizle 1 yıl vadede toplam 958 lira faiz ödüyor. Ayrıca, kredi çıktığında peşinen tefeciye yüzde 10 komisyonun karşılığında bin TL ödüyor. Böylece 10 bin TL’lik 1 yıl vadeli kredinin vatandaşa toplam maliyeti 1.958 lira oluyor. Böylece 10 bin liralık kredinin yıllık faizi normalde yüzde 9.58 olması gerekirken vatandaş yüzde 19.58 faiz ödemiş oluyor.


Çalışmayana Bile Kredi Çıkarılıyor


Çete gibi çalışan bu kişiler çalışmayan ve sigortası olmayanlara bile kredi çıkarmayı başarıyor. Kurdukları paravan şirketler üzerinden sigortası olmayan vatandaşı sigortalı gösteren fırsatçılar, yine anlaştıkları şube müdürleri onayı ile kredi çıkmasını sağlıyor. 10 bin liradan daha yüksek kredi taleplerinde kredi kullanacak olan kişiye yüksek maaş alıyormuş gibi göstererek araç veya konut kredisi imkanı sağlanıyor. Yüksek kredi talep eden vatandaşa bu işlemin faturası ise 10 bin liralık ihtiyaç kredisinden daha yükseğe çıkıyor. Araç veya konut kredilerinde yüzde 10 komisyonun dışında sigorta işlemi için 500 TL, maaş yazısı için de 250 TL para alınıyor.


Bankaya İşyeri Diye Verilen Telefona Çete Üyesi Çıkıyor


Bankaların kredi talebinde bulunan vatandaşın işyerini arama olasılığına karşı da bir önlem düşünülmüş. Çete üyelerinden biri kredi dosyasından işyeri olarak verilen telefonun bir ucunda sürekli bekliyor. Banka işyeri diye verilen numarayı aradığında ise telefona çıkan kişi, kredi talebinde bulunan vatandaşın bilgilerini onaylıyor.

Star

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder