4 Şubat 2013 Pazartesi

Ev Sahiplerine İstihbarat



Kredi Kayıt Bürosu kısa adıyla KKB bankaların ortaklaşa oluşturdukları Kredi Risk Merkezi'dir. 1995 yılında kurulan KKB 2012 yılı Eylül ayından itibaren önemli adımlar atarak, gerçek kişilerin ve işletmelerin kredi risk raporlarına ulaşmayı sağladı. 2013 yılı kredi risk raporu açısından önemli geçiş dönemi olacak. Bankalar, bireyler ve işletmelerin kredisini değerlendirirken veritabanındaki müşteri riskine bakarak karar veriyorlar.

Ancak, kredi riski artık sadece bankalar ile ilişkilerde değil tüm ticari ilişkilerde yerini alacak.
KKB'nin başlattığı yeni uygulama ile işletmeler ve bireyler kendi risk raporlarına, banka şubeleri, KKB internet sitesi ve telefon aracılığıyla ulaşabilecekler.

Ev kiralamak istiyorsunuz, ev sahibiniz ödemelerinizi düzenli yapıp yapmadığınızı öğrenmek için kredi risk raporunuzu isteyebilir. Ortak almayı düşünüyorsunuz, karşı tarafın güvenilirliliği konusunda endişeniz var.
Kredi risk raporu talebinde bulunabilirsiniz.

İş yeriniz var. Kasanızı emanet edeğiniz güvenilir bir çalışan arıyorsunuz. Kredi risk raporu talep edebilirsiniz. Dünya da kredi risk raporlarını araç kiralama ve sigorta şirketleri yaygın olarak kullanıyor.
KKB'de 25 milyon gerçek kişi ve 1.5 milyon civarında şirketin finansal bilgileri bulunuyor.

Kredi Risk Raporu 'Kara Liste' Değil 

Kredi risk raporunda kullandığınız kredi ve kredi kartı ödemeleri, ödediğiniz doğalgaz, elektrik, su ve telefon ödemeleri ve ödemelerdeki aksamaların tamamı KKB veritabanında bulunuyor. Dolayısıyla ödemelerinizdeki aksamalar kredi skorunu olumsuz etkilerken, zamanından yaptığınız ödemeler kredi skorunuzu olumlu etkiliyor.

3. Kişiler Bilgilerinize Ulaşamaz 

Kredi risk raporunuza onayınız olmadan 3'üncü kişilerin ulaşması mümkün değil. Örneğin arkadaşınız yada birlikte iş yaptığınız kişiler izniniz olmadan kredi raporunuzu elde edemezler. Kredi risk raporunuzu banka şubelerinden yada ww.kkb.com.tr adresinden temin etmek isterseniz 2 ila 10 lira arasında bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Risk Skorunuzu Düşürmeyin 

Kredi risk skorunuzun düşmesini istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bankalar ile taksitleri ödemede sıkıntısı yaratacak borçlanmalara girmeyin. Tüm fatura ödemelerinizi zamanında yapın. Otomatik ödeme talimatı vererek, olası gecikmeleri önleyin. Ödemesi geciken her fatura ve kredi taksiti, kredi skorunuzu aşağı çekecektir.

Kefil olduğunuz kredi miktarı kredi riskinizi artıracaktır. Kefil olduğunuz kredinin taksitleri ödenmediği zaman kredi skorunuz düşecektir.

Takvim

En uygun konut kredisi için konut kredisi hesaplama aracı kullanılarak, istenilen kredi tutarı ve vadede göre bütçeye uygun taksit miktarları hesaplanabilir.

En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada? Bankaları Karşılaştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder