Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service’nin İspanya’nın kredi notunu düşürmesinin ardından, İspanya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi euro döneminin de en yüksek seviyesine çıktı. İtalya’nın faizleri ise, 12 ay vadeli borçlanma kağıdı ihalesinde maliyetlerin artmasından sonra toplam 4.5 milyar euroluk üç, yedi, sekiz yıllık tahvil arzı öncesi, son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Alman tahvilleri, Bloomberg News’un yaptığı anket sonucuna göre Euro Bölgesi’nde enflasyonun 2011 Şubat ayından sonra en düşük seviyeye indiğini ve  değer kazandığını gösterdi. Moody’s Kıbrıs’ın notunu düşürdü ve İspanya’nın kredi notunu hükümeti desteklemek amaçlı dış yardım istemesinden sonra “Baa3″e çekti.

AX Marketsmakro araştırma müdürü James Stewart, Bloomberg Television’da Barton’ın “Contdown” programında,”Borçlanma piyasaları bize, banka kurtarmadan ikna olmadıklarını ve bir sonraki adımın hükümetin kabulleneceğini,teslim olacağını ve ülke kredisini isteyeceğini söylüyor” belirtti ve “Bu bana oldukça mümkün görünüyor ve hatta şimdi durumun İspanya’dan İtalya’ya yöneldiğini düşünüyorum”  diyerek açıkladı.

İspanya 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 10 puan yükselerek , Londra saati ile 07.35′te yüzde 6.86′ya çıktı. Euro’nun kullanılmaya başladığı 1999′dan sonra günümüzde yüzde 6.86′a en yüksek seviye olarak değerlendirildi. Ocak 2022′de vadesi dolacak  yüzde oranı 5.85 olan faizli tahvilin fiyatı 0.68 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 6.80 euro düşerek 93.09′a indi.

İtalya 10 yıl vadeli tahvil faizini 8 puan yükselerek yüzde 6.29′a çıkardı. Gün içinde faiz 6.34′e çıkarak 20 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Alman tahvillerinin ise 10 yıl vadeli faizi üç puan düşerek yüzde 1.46′ya geriledi.Bu faiz 1 Haziran’da gördüğü rekor düşük seviyeden yüzde 1.127′ye yükseldi.

Bloomberg ve the European Federation of Finincial Analysts Societies tarafından düzenlenen bilgilere göre, İspanya tahvilleri bu sene yüzde 5.6 değer kaybettirirken,Alman tahvilleri yüzde 2.5 ve İtalyan tahvilleri yüzde 5.4 değer kazandı.