Çin Mayıs bilgilerine göre ekonominin buz kestiği açıklandı.Enflasyon baskılarının yerini deflasyanoist trendlere bıraktığını bildirdi.Uzmanlar Beijing’den ek destek gelmesini bekliyorlar.Çin bilgilerine göre Asya ve GOP’da İspanya’nın EFSF kredisine başvurmasıyla iyimserliği dengeleyebileceklerini belirtiyor.
Mayıs TÜFE %3 olarak bildirilirken,ÜFE yıllık oranda %1.4 düşüş yaşadı.Bu düşüş hızı 2009′dan bu güne kadar en sertleriydi.Sanayi üretimi kritik olan %10′un altında %9.6 artarken Nisan-Mayıs sıralarında geriledi.Parakende satışlarda yükseliş %13.8′le son 3 senenin en yavaş temposuna düştü. Parakende satışlar da teşviklerin tükenmesi ile Mayıs ayında geriledi.
Uzmanlar PVoC’nin geçenlerde yaptığı 25 baz puanla indirimin peşinden yıl sonuna kadar 50 baz puan daha indirimin olabileceğini söylediler. Faizlerin düşmesiyle beraber mevduat ve kredipazarında kısmı serbesti getiren önlemler bildirilmişti. Beraberinde bankalar kanuni azami sınırından mevduat yarışına girdiler.
Beijing’in ilk olarak seçilmiş sektörlere altyapı yatırımı ve kredi aktarımını yükselterek ekonominin daha çok soğumasına engel olacağı düşünülmektedir .Şangay Borsa’sı 8 Haziran’da senenin en kötü haftalık performansı ile kapanmıştı. Çin’de düşüş ayrıca MSCI GOP’un da bu yıl değer kaybetmesinde önde gelen sebeplerden biri.